Jeugdbescherming gezinsbegeleiding

Aan de slag als jeugdbeschermer: het echte werk

Lees meer over dit vak!

Solliciteer nu

Hé starter, durf jij het aan?

Jij bent onlangs afgestudeerd in Social Work of pedagogiek. Je houdt wel van een uitdaging in je werk. Je hebt je verdiept in het vak van jeugdbeschermer. Veel regie en vrijheid in je werk, en blijvend een verschil kunnen maken voor kinderen: dat lijkt je wel wat. Je weet dat het een pittig vak is, maar je bent klaar voor het echte werk. Het lijkt je waardevol om betrokken te zijn bij het hele traject van de jongere, niet alleen bij één fase. Herkenbaar? Lees dan verder. Ook als je nog twijfelt. ;-)

Jeugdbescherming west zie ik als een inspirerende werkgever, echt een lerende organisatie waar bij vanaf dag 1 aandacht is voor de ontwikkeling van de medewerkers. 

Jeugdbescherming west - Alper

Het mooiste aan het werk als jeugdbeschermer vind ik dat je echt iets kunt betekenen voor de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Vooral als je wat langer betrokken bent bij een gezin en een band kunt opbouwen.

Jeugdbescherming west - Mirjam

Elk kind, elk gezin is uniek, waardoor je kennis wordt vergroot over de verschillende problematieken. Je blijft lerende.

Jeugdbescherming west - Brigitte
jeugdopvang en begeleidingjeugdopvang en begeleiding


Ook het verschil maken? 
Vind de vacature die bij jou past

Waarom jeugdbeschermer worden?

Je kiest er niet zomaar voor om jeugdbeschermer te worden. Herken jij je in de stellingen hiernaast? -->

Vijf keer "ja"? Dan kan het goed zijn dat het werk van een jeugdbeschermer bij jou past. Twijfel je nog of je de juiste eigenschappen en vaardigheden bezit voor dit vak?

Ga met ons in gesprek.

  • Je wilt een uitdagende baan.
  • Je krijgt energie van een baan met veel afwisseling – het liefst is voor jou elke dag anders.
  • Je wilt vanuit een helikopterview aan de slag met problemen in het gezin in plaats van hulpverlenend en/of op een deelgebied.
  • Je wilt graag aan de slag met een gevarieerde doelgroep.
  • Je wilt graag langere tijd betrokken zijn bij jongeren/ kinderen en hun ouders, zodat je veranderingen op de langere termijn ziet.
jeugdopvang

Opleiding tot jeugdbeschermer

Bij het werk als jeugdbeschermer komen heel wat vaardigheden kijken. Tijdens de uitgebreide 10-daagse opleiding leer je wat ervoor nodig is om het vak van jeugdbeschermer goed uit te voeren. Je leert over de juridische procedures die bij Jeugdbescherming komen kijken en je krijgt voldoende handvatten aangereikt zodat je hierna zelf aan de slag kunt.

Jeugdbescherming gezinsbegeleidingJeugdbescherming gezinsbegeleiding

Gezinswerker, ambulant hulpverlener, wijkteammedewerker of medewerker Veilig Thuis?

Dit komt er kijken bij een overstap naar jeugdbeschermer. 

Je krijgt bij ons als starter de ruimte

Bij Jeugdbescherming west krijg je de tijd en ruimte om je werk op te bouwen en met je collega’s mee te kijken. Je wordt dus niet gelijk in het diepe gegooid.

Heb je nog geen SKJ-registratie? Dan bieden we je de mogelijkheid om het eerste halfjaar van je dienstverband aan de slag te gaan als ondersteunend jeugdbeschermer. In deze periode heb je nog geen verantwoordelijkheid voor eigen gezinnen. Wel word je betrokken bij alle facetten van het vak. Zo ga je mee met ervaren jeugdbeschermers, je notuleert casuïstiekbijeenkomsten, belt met instanties en scholen en help je met het schrijven van stukken voor de rechtbank. Dit geeft je de ruimte om het vak echt goed te leren kennen.

Lees meer over het inwerkprogramma 

vader met pleegkinderen

Persoonlijke begeleiding

Als startend jeugdbeschermer word je vanaf het begin gekoppeld aan een ervaren jeugdbeschermer, die jou begeleidt. Deze begeleider persoonlijke ontwikkeling gaat wekelijks of tweewekelijks met je in gesprek om jouw ervaringen en valkuilen te bespreken. Ook heb je in het eerste jaar regelmatige begeleide intervisies met je team. Het is belangrijk dat je bewust kunt reflecteren op je handelen, zodat je zekerder wordt als professional. Bij Jeugdbescherming west krijg je de ruimte om te groeien naar het vak van jeugdbeschermer.

Lees meer over jouw eerste jaar als jeugdbeschermer

Waarom Jeugdbescherming west? 

Volop doorgroeimogelijkheden
Met praktijkgerichte trainingen, talentontwikkelprogramma’s en opleidingen laten we je uitgroeien tot een sterke en volwaardige jeugdbeschermer. Ook als je nog geen ervaring hebt, bieden we je de kans om als (ondersteunend) jeugdbeschermer in te stromen. We doen er alles aan om jou een soepele start te geven als jeugdbeschermer.

Werken bij 

vader met pleegkinderen

Wil je meer verdieping? Lees deze blogs!

jeugdopvang en begeleiding

Overstap van jeugdzorgmedewerker naar jeugdbeschermer: Pieters ervaringen

Van een functie in de ambulante jeugdzorg of groepswerker naar een baan als jeugdbeschermer. Waarom zou je die overstap maken? Pieter maakte zelf de overstap en werkt inmiddels ook als trainer voor nieuwe jeugdbeschermers. Lees meer over zijn ervaringen.

lezen
jeugdopvang

Van stagiair tot jeugdbeschermer: dit is Hanna’s verhaal

Na het behalen van haar havodiploma reisde Hanna (28) als au pair de hele wereld over. Van Amerika tot Italië. Tijdens haar werk als au pair volgde zij de thuisstudie counseling. Op haar 22ste dacht ze: een eigen counselingspraktijk, dat is niet mijn toekomst.

lezen
ondersteunen van pleegkinderen

De overstap van groepswerker naar jeugdbeschermer: Natasja's ervaringen

Natasja werkte jarenlang als groepswerker op een woongroep met jongeren/kinderen. Ongeveer een halfjaar geleden maakte zij de overstap naar jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west Zeeland. Ze vertelt je meer over haar ervaringen. 

lezen
pleeggezin helpen

Na 10 jaar terug in de jeugdzorg: Boukje deed het

Boukje gooide na 10 jaar als raadsonderzoeker radicaal het roer om: ze begon haar eigen winkel. Maar de jeugdzorg en de kinderen/jongeren bleven altijd in haar hart zitten. Ze besloot terug te keren. Maar nu als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west.

lezen
jeugdopvang en begeleiding

Van advocaat naar jeugdbeschermer: Jantien deed het!

Jantien begon na haar studie haar carrière als asieljurist. Na 15 jaar advocatuur, maakte zij in januari 2022 de overstap naar een baan als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west. Wat trok haar aan in het vak en wat zijn haar drijfveren?

lezen
Pleeggezin jeugdbescherming

Van praktijkschool naar de jeugdzorg: het verhaal van Desiree

Desiree maakte 3 jaar geleden de overstap van ondersteuning coördinator op een middelbare praktijkschool naar een baan als jeugdbeschermer. Hoe heeft ze de eerste periode beleefd, en hoe bevalt het haar inmiddels bij Jeugdbescherming west? Lees haar verhaal hier.

lezen
pleegkind begeleiding

Wat onderscheidt Jeugdbescherming west van andere instellingen? Sanne vertelt!

In maart 2018 startte Sanne bij Jeugdbescherming west als jeugdbeschermer. In deze periode heeft ze een jaar bij een andere organisatie gewerkt. Wat was er anders, en waarom keerde ze terug naar Jeugdbescherming west? En wat heeft ze meegenomen? In deze blog vertelt ze haar verhaal.

lezen
pleegkind op bank

Het wettelijk kader van de jeugdbescherming – wat houdt dit in?

Als jeugdbeschermer werk je binnen het wettelijke kader, ook wel het ‘gedwongen kader’ genoemd. Maar wat houdt dat wettelijke kader van de jeugdbescherming nu eigenlijk in? En wat komt erbij kijken? In deze blog lees je meer.

lezen
jeugdbeschermers

Jouw eerste jaar bij Jeugdbescherming west

Als ervaren jeugdzorgwerker heb je al met diverse gezinnen te maken gehad. Maar het gedwongen kader van Jeugdbescherming vraagt toch wat meer van je. Zo ontwikkel jij je in jouw eerste jaar als Jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west.

lezen
pleegmeisje begeleiding

Jeugdbeschermer versus jeugdzorgwerker: de verschillen en leerpunten

Hé, jeugdzorgwerker. Ben je benieuwd naar wat je gaat leren tijdens je opleiding tot jeugdbeschermer? Welke leerpunten vooral van belang zijn voor jouw jeugdzorgfunctie? En waarin de grootste verschillen zitten met jouw huidige functie? We zetten het per functie voor je op een rij.

lezen