Jeugdbescherming gezinsbegeleiding

Aan de slag als jeugdbeschermer: het echte werk

Lees meer over dit vak!

Solliciteer nu

Hé starter, durf jij het aan?

Jij bent onlangs afgestudeerd in social work of pedagogiek. Je zoekt naar een baan met uitdaging. Je hebt je verdiept in het vak van jeugdbeschermer. Veel regie en vrijheid in je werk, en blijvend een verschil kunnen maken voor kinderen: dat lijkt je wel wat. Je weet dat het een pittig vak is, maar je bent klaar voor het echte werk. Het lijkt je waardevol om betrokken te zijn bij het hele traject van een kind of jongere, niet bij slechts één fase. Herkenbaar? Lees dan verder. Ook als je nog twijfelt.

Jeugdbescherming west zie ik als een inspirerende werkgever. Echt een lerende organisatie waar bij vanaf dag één aandacht is voor de ontwikkeling van de medewerkers. 

Jeugdbescherming west - Alper

Het mooiste aan het werk als jeugdbeschermer vind ik dat je echt iets kunt betekenen voor de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Vooral als je wat langer betrokken bent bij een gezin en een band met hen kunt opbouwen.

Jeugdbescherming west - Mirjam

Elk kind, elk gezin is uniek, waardoor je kennis wordt vergroot over de verschillende problematieken. Je blijft lerende.

Jeugdbescherming west - Brigitte
jeugdopvang en begeleidingjeugdopvang en begeleiding


Ook het verschil maken? 
Vind de vacature die bij jou past

Waarom jeugdbeschermer worden?

Je kiest er niet zomaar voor om jeugdbeschermer te worden. Herken jij je in de stellingen hiernaast? ➔

Vijf keer "ja"? Dan kan het goed zijn dat het werk van een jeugdbeschermer bij jou past. Twijfel je nog of je de juiste eigenschappen en vaardigheden bezit voor dit vak?

Ga met ons in gesprek.

  • Je wilt een uitdagende baan.
  • Je krijgt energie van een baan met veel afwisseling – het liefst is voor jou elke dag anders.
  • Je wilt vanuit een helikopterview aan de slag met problemen in het gezin in plaats van hulpverlenend en/of op een deelgebied.
  • Je gaat graag aan de slag met een gevarieerde doelgroep.
  • Je wilt graag langere tijd betrokken zijn bij jongeren/kinderen en hun ouders, zodat je veranderingen op de langere termijn ziet.
jeugdopvang

Opleiding tot jeugdbeschermer

Bij het werk als jeugdbeschermer komen heel wat vaardigheden kijken. Tijdens de uitgebreide 10-daagse opleiding leer je wat ervoor nodig is om het vak van jeugdbeschermer goed uit te voeren. Je leert over onze werkwijze, de methodiek en het juridisch kader waarbinnen je aan het werk bent. Je krijgt voldoende handvatten aangereikt, zodat je hierna zelf aan de slag kunt.

Jeugdbescherming gezinsbegeleidingJeugdbescherming gezinsbegeleiding

 

Ben je gezinswerker, ambulant hulpverlener, wijkteammedewerker of medewerker Veilig Thuis? En wil je de overstap maken naar jeugdbeschermer?

Lees hier verder 

Als starter krijg je bij ons de ruimte

Bij Jeugdbescherming west krijg je de tijd en ruimte om je werk op te bouwen en met je collega’s mee te kijken. Je wordt dus niet meteen in het diepe gegooid.

Heb je nog geen SKJ-registratie? Dan bieden we je de mogelijkheid om eerst aan de slag te gaan als jeugdbeschermer in opleiding. In deze periode ben je nog geen regievoerder. Wel word je betrokken bij alle facetten van het vak. Zo loop je mee met ervaren jeugdbeschermers, ondersteun je bij gesprekken, begeleid je grote overleggen, bel je met instanties en scholen en help je met het schrijven van stukken voor de rechtbank. Dit geeft je de ruimte om het vak echt goed te leren kennen.

Lees meer over het inwerkprogramma 

vader met pleegkinderen

Persoonlijke begeleiding

Als startend jeugdbeschermer word je vanaf dag één begeleid. Hierin speelt je eigen team een belangrijke rol, maar je wordt ook ondersteund door de gespreksbegeleider en de begeleider persoonlijke ontwikkeling. Ook heb je in het eerste jaar regelmatige begeleide intervisies met andere startende collega’s. We vinden het namelijk belangrijk dat je bewust kunt reflecteren op je handelen, zodat je kunt groeien als professional. Bij Jeugdbescherming west krijg je de ruimte om te groeien naar het vak van jeugdbeschermer.

Lees meer over jouw eerste jaar als jeugdbeschermer

Waarom Jeugdbescherming west? 

Volop doorgroeimogelijkheden
Met praktijkgerichte trainingen, talentontwikkelprogramma’s en opleidingen laten we je uitgroeien tot een sterke en volwaardige jeugdbeschermer. Ook als je nog geen ervaring hebt, bieden we je de kans om als jeugdbeschermer, jeugdbeschermer i.o. of ondersteunend jeugdbeschermer in te stromen. We doen er alles aan om jou hierin een soepele start te geven.

Werken bij 

vader met pleegkinderen

Wil je meer verdieping? Lees deze blogs!

begeleiden van pleegkinderen

Kom langs bij de Meet & Greet van donderdag 4 juli!

Denk jij er al een tijdje over na om een overstap naar de jeugdzorg te maken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Kom jij dit samen met ons ontdekken? Meld je dan snel aan voor de 𝑴𝒆𝒆𝒕&𝑮𝒓𝒆𝒆𝒕 𝒃𝒊𝒋 𝑱𝒆𝒖𝒈𝒅𝒃𝒆𝒔𝒄𝒉𝒆𝒓𝒎𝒊𝒏𝒈 𝒘𝒆𝒔𝒕 op donderdag 4 juli!

lezen
jeugdopvang en begeleiding

Overstap van jeugdzorgmedewerker naar jeugdbeschermer: Pieters ervaringen

Van een functie in de ambulante jeugdzorg of groepswerker naar een baan als jeugdbeschermer. Waarom zou je die overstap maken? Pieter deed het en werkt inmiddels ook als trainer voor nieuwe jeugdbeschermers. Lees meer over zijn ervaringen.

lezen
jeugdopvang

Van stagiair tot jeugdbeschermer: dit is Hanna’s verhaal

Na het behalen van haar havodiploma reisde Hanna (28) als au pair de hele wereld over, van Amerika tot Italië. Ondertussen volgde ze een thuisstudie counseling. Op haar 22ste dacht ze: een eigen counselingspraktijk, dat is niet mijn toekomst.

lezen
ondersteunen van pleegkinderen

De overstap van groepswerker naar jeugdbeschermer: Natasja's ervaringen

Natasja werkte jarenlang als groepswerker op een woongroep met jongeren/kinderen. Ongeveer een halfjaar geleden maakte zij de overstap naar jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west Zeeland. Ze vertelt je graag meer over haar ervaringen. 

lezen
pleeggezin helpen

Na 10 jaar terug in de jeugdzorg: Amina deed het

Na 10 jaar als raadsonderzoeker gooide Amina radicaal het roer om: ze begon haar eigen winkel. Maar de jeugdzorg en de kinderen/jongeren bleven altijd in haar hart zitten. Ze besloot terug te keren, maar dit keer als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west.

lezen
jeugdopvang en begeleiding

Van advocaat naar jeugdbeschermer: Jantien deed het!

Na haar studie begon Jantien haar carrière als asieljurist. Na 15 jaar advocatuur maakte zij in januari 2022 de overstap naar een baan als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west. Wat trok haar aan in het vak en wat zijn haar drijfveren?

lezen
Pleeggezin jeugdbescherming

Van praktijkschool naar de jeugdzorg: het verhaal van Desiree

3 jaar geleden maakte Desiree de overstap van ondersteuning coördinator op een middelbare praktijkschool naar een baan als jeugdbeschermer. Hoe heeft ze de eerste periode beleefd, en hoe bevalt het haar inmiddels bij Jeugdbescherming west? Lees haar verhaal hier.

lezen
pleegkind begeleiding

Wat onderscheidt Jeugdbescherming west van andere instellingen? Sanne vertelt!

In maart 2018 startte Sanne bij Jeugdbescherming west als jeugdbeschermer. In deze periode heeft ze een jaar bij een andere organisatie gewerkt. Wat was er anders, en waarom keerde ze terug naar Jeugdbescherming west? En wat heeft die ervaring haar bijgebracht? In deze blog vertelt ze haar verhaal.

lezen
pleegkind op bank

Het wettelijk kader van de jeugdbescherming – wat houdt dit in?

Als jeugdbeschermer werk je binnen het wettelijke kader, ook wel het ‘gedwongen kader’ genoemd. Maar wat houdt dat wettelijke kader van de jeugdbescherming nu eigenlijk in? En wat komt erbij kijken? In deze blog lees je meer.

lezen
jeugdbeschermers

Jouw eerste jaar bij Jeugdbescherming west

Als ervaren jeugdzorgmedewerker heb je al met diverse gezinnen te maken gehad. Maar het gedwongen kader van Jeugdbescherming vraagt toch wat meer van je. In deze blog vertellen we graag meer over hoe jij je in jouw eerste jaar ontwikkelt als Jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west.

lezen