Ga jij je eerste stappen maken als jeugdbeschermer? We vinden het belangrijk dat je het vak op je eigen tempo, eigen kunt maken. Daarom hebben we een uitgebreid inwerkprogramma. Benieuwd hoe jouw eerste maanden eruitzien? We vertellen je er graag meer over.
Misschien heb je al ervaring met lastige gezinssituaties, of kom je juist net uit de schoolbanken. Hoe jij jouw carrière als jeugdbeschermer ook begint, het gedwongen kader van jeugdbescherming vraagt een hoop van je. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij goed beslagen ten ijs komt. Vanaf de eerste dag dat je bij ons binnenkomt, krijg je persoonlijke aandacht en de ruimte om te leren en te ontwikkelen. Denk aan vakinhoudelijke trainingen, maar ook aan persoonlijke begeleiding en coaching.
In jouw eerste jaar als jeugdbeschermer voorzien wij jouw graag van alles wat jij nodig hebt om uit te groeien tot een stevige en professionele jeugdbeschermer die het vak verstaat!
Dit doen we online of op kantoor.
Het assessment geeft ons inzicht in jouw karakter en aanleg. Welke competenties ondersteunen je in je werk en wat kost mogelijk extra moeite of energie? Van de uitkomst ontvang je een digitaal verslag dat we telefonisch met je bespreken.
Vanuit Advizo bereiden we dit gesprek met je voor.
Tijdens het arbeidsvoorwaarden bespreken we je inschaling en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast bespreken we of detachering vanuit Advizo passend is of dat je in aanmerking komt voor een direct contract bij Jeugdbescherming west. Dit gesprek vindt vaak telefonisch plaats.
De meeste collega’s starten via een detachering vanuit Advizo bij Jeugdbescherming west. Voor ervaren jeugdzorgprofessionals en (voormalig) jeugdbeschermers verkennen we graag of detachering of juist een direct contract de meest passende vorm is.
Om je goed op weg te helpen, werken we bij Jeugdbescherming west met een introductie-app. In de app vind je onder andere alle benodigde informatie over je eerste werkdag en het verdere verloop van je inwerkperiode.
De meeste nieuwe collega’s starten met een 10-daagse basisopleiding, waar je een eerste start maakt met het eigen maken van het vak. Deze opleiding loopt door in de eerste twee jaar van je dienstverband.
Wanneer je aan de slag gaat als jeugdbeschermer bouw je stapsgewijs je caseload op. Na zes tot acht maanden zit je aan een min of meer volwaardige caseload.
Hiernaast zie je hoe jouw inwerkprogramma eruit ziet, van kennismaking tot volwaardig jeugdbeschermer. Je kunt de verschillende items openklappen om per stap te zien wat dat onderdeel inhoudt.
Voordat jouw eerste werkdag bij ons start, krijg je toegang tot onze introductie-app. Daarin vind je alle relevante informatie over je eerste maanden bij Jeugdbescherming west. Bijvoorbeeld over hoe je je moet voorbereiden op je eerste werkdag, wie je opvangt en waar je wordt verwacht. Maar ook zaken als:
Via de introductie-app krijg je stapsgewijs informatie toegestuurd tijdens het inwerken. Hoe verder je bent in het inwerkproces, hoe meer informatie beschikbaar komt in de app.
Bij een baan als jeugdbeschermer komen heel wat vaardigheden kijken. Tijdens de uitgebreide basisopleiding zet je de eerste stappen die nodig zijn om het vak van jeugdbeschermer onder de knie te krijgen. Je leert over het gezinsgericht werken, onze methode en het juridisch kader waarbinnen je werkzaam bent. Je krijgt voldoende handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. De leerlijn, waarvan de 10-daagse opleiding een onderdeel is, loopt door gedurende twee jaar. De leerlijn bestaat uit verschillende trainingen die jou helpen het vak eigen te maken en op kwalitatieve wijze uit te voeren.
In de leerlijn staan deze belangrijke thema’s centraal:
Je wordt gekoppeld aan de collega’s uit je team. Gezamenlijk dragen ze zorg voor jouw inwerktraject.De gespreksbegeleider helpt je op weg in het eigen maken van de methodiek, de begeleider persoonlijke ontwikkeling ondersteunt je bij het leren. In de eerste periode loop je vooral mee met je collega’s. Je gaat onder andere mee naar een rechtszitting en met huisbezoeken bij gezinnen. Zo kun je je caseload rustig opbouwen en tegelijkertijd leren van je collega's. Hoe pakken ze een gesprek met een gezin aan? Hoe schrijf je een plan van aanpak? Reflectie speelt hierbij constant een rol. Wat heb je geleerd? Waar loop je tegenaan? En wat mag je nog verder ontwikkelen?
In het eerste halfjaar ben je al flink gegroeid in je rol als jeugdbeschermer. Inmiddels heb je een (bijna) volwaardige caseload onder je hoede. Dat is een pittige uitdaging, waarbij zeker in het begin ondersteuning gewenst is. Reflectie en jouw leer- en ontwikkelproces staan altijd centraal. Zo ben je voldoende toegerust om de kinderen en jongeren zo goed mogelijk te begeleiden.
Als jeugdbeschermer ga je te maken krijgen met complexe situaties waarin je veel verantwoordelijkheid draagt. Persoonlijke ontwikkeling is dan ook onlosmakelijk verbonden aan je werk : wie ben je als persoon? Waar liggen je talenten en hoe benut je die het beste? Wat kost je energie en wat geeft je energie? Wanneer je dit helder in beeld hebt, kun je vanuit zelfregie en een gezonde werkbalans invulling geven aan je dagelijkse werk. Wij willen jou natuurlijk wel je ideale werkplek bieden, waar jij helemaal in je kracht staat. Vitaliteit en werkplezier zijn dan ook belangrijke thema’s binnen onze organisatie.
Wanneer je begint als jeugdbeschermer krijg je een begeleider persoonlijke ontwikkeling (BPO’er) toegewezen, die periodiek met je spreekt over je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt grip op je persoonlijke valkuilen en leert je sterke kanten beter benutten in je werk. Het komt veel voor dat jeugdzorgwerkers die switchen naar de jeugdbescherming in het begin moeite hebben met het feit dat ze zelf geen hulpverlener meer zijn. Maar nu optreden in een een coördinerende rol hebben; een regierol. Zo’n omslag kan best een uitdaging zijn. Tijdens de gesprekken helpen we je graag je weg te vinden. Wij vinden het belangrijk dat je tijd en ruimte krijgt om te leren. Dat betekent ook dat er soms dingen niet goed gaan, en dat is niet erg – dit hoort bij het leerproces.
Aan het begin van je loopbaan als jeugdbeschermer vinden de ontwikkelgesprekken wekelijks of tweewekelijks plaats. In de loop van het jaar kijken we samen welke frequentie aansluit op jouw behoefte.
Hoe snel we je caseload opbouwen, hangt af van jouw ontwikkeling. Je doorloopt het traject in je eigen tempo. De meeste collega’s bouwen een volledige caseload op in een periode van zes tot acht maanden. Wanneer je de functie van jeugdbeschermer i.o. of ondersteunend jeugdbeschermer vervult bouw je (nog) geen eigen caseload op.
Als je weet hoe je als persoon in elkaar zit, begrijp je beter waarom bepaalde dingen je makkelijk afgaan en je andere dingen als lastiger ervaart. Tijdens je start bij Jeugdbescherming west maak je daarom altijd eerst een ontwikkelassessment. Deze uitgebreide vragenlijst gaat in op je aard en aanleg en vormt het startpunt voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
De praktijk is de beste leermeester, het meeste leer je door met gezinnen te werken. Maar maak je geen zorgen: jouw directe collega’s zijn inhoudelijk nauw betrokken bij je werk. Tijdens het wekelijkse casuïstiekoverleg bespreken jullie de veiligheid in de gezinnen. Ook komen jullie waar nodig tot gezamenlijke besluitvorming. Daarnaast is er tijdens de casuïstiekvergaderingen tijd voor reflectie en kun je (ingewikkelde) situaties samen bespreken.
Naast de basisleerlijn gedurende je eerste twee jaar volg je verschillende trainingen, samen met je team. Hierin staat de behoefte van het team centraal. Is er een overlap in de inhoud van de basisleerlijn en trainingen die je eerder hebt gevolgd? Dan bekijken we samen welke onderdelen van de basisleerlijn voor jou het relevantst zijn om te volgen.
Het werk als jeugdbeschermer kan confronterend zijn. Je zult tegen verschillende dingen aanlopen. Wees gerust, je bent niet de enige: er zijn veel onderwerpen waar iedereen moeite mee heeft wanneer ze starten in dit vak. Denk aan thema’s als:
De begeleide intervisiegroep helpt je om stil te staan bij deze thema’s en die te bespreken met collega’s. De intervisiegroep bestaat uit een aantal recent gestarte collega’s en vindt gedurende het eerste jaar één keer per 4 à 6 weken plaats. De sessies worden begeleid door één van onze coaches.
Als je start als jeugdbeschermer ga je een mooie ontwikkeling doormaken in de eerste twee jaar. Omdat er veel gebeurt en je grote stappen maakt in je werk, vinden we het belangrijk om gezamenlijk te evalueren hoe je ontwikkeling verloopt. Elke 3 maanden heb je een overkoepelend gesprek met jouw manager, begeleider persoonlijke ontwikkeling en de gespreksbegeleider uit het team. We bespreken dan hoe jij het werken als jeugdbeschermer ervaart en hoe je ontwikkeling verloopt.
Loop je ergens op vast tijdens het werk? Word je geraakt door de complexiteit ervan, of word je geconfronteerd met eigen ervaringen? Als Jeugdbescherming west zijn we hier alert op: zien we dat je misschien meer ondersteuning nodig hebt? Dan zorgen wij daarvoor, bijvoorbeeld in de vorm van coaching. Onze interne coaches zijn zelf ook jeugdbeschermer (geweest) en weten precies hoe jouw dagen eruitzien.
Madelon Penneward
HR-adviseur