Opgroeien bij Jeugdbescherming west? Hoe dan?
Net als in een gezin groei je bij ons op. Omdat we geloven dat leren en groeien de veiligheid van kinderen verhoogt en bijdraagt aan meer werkgeluk, motivatie en zelfontplooiing.
Iris, die bij ons begon als jeugdbeschermer en inmiddels is doorgegroeid naar de functie van gedragswetenschapper, vertelt je graag meer over haar doorontwikkeling bij Jeugdbescherming west.
Doe nu de test en kom erachter of er een echte jeugdbeschermer in jou schuilt.
Werken in jeugdzorg vraagt om veerkracht, kennis en de bereidheid om continu te leren hoe je nog beter hulp kunt verlenen. Iris: “Jeugdzorg is een vak dat blijft veranderen. Nieuwe uitdagingen vragen om nieuwe vaardigheden, en Jeugdbescherming west biedt de ruimte om die te ontwikkelen. Dat maakt mijn werk niet alleen leuker, maar het geeft ook meer betekenis: terwijl we aan de missie werken om ieder kind een veilig thuis te bieden, werken we ook aan de beste versie van onszelf om dat te kunnen doen.”
Doorontwikkeling bij Jeugdbescherming west betekent tools aangereikt krijgen en skills leren waardoor je het werk steeds beter kunt doen. Daar komt ook reflectie bij kijken. “Het afgelopen jaar heb ik het Talent Ontwikkelprogramma (TOP) voor gedragswetenschappers gevolgd. Dit is een trainingsprogramma dat is ontwikkeld samen met VIS-trainingen. Hierbij lag de focus heel erg op die persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie. Durf dat ook zelf op te zoeken, want wanneer je jezelf beter kent kun je ook je werk beter uitvoeren. Je ontwikkelt namelijk ook meer zelfvertrouwen!”
Doorontwikkeling zorgt ervoor dat medewerkers stevig(er) in hun schoenen staan en beter kunnen inspelen op complexe situaties. “Via de interne academie kun je bijvoorbeeld trainingen volgen over trauma- en hechtingproblematiek. De mogelijkheid om hier meer kennis van op te doen, heeft mij enorm geholpen om in mijn vorige rol als jeugdbeschermer gezinnen met complexe problemen nóg beter te ondersteunen,” vertelt Iris.
In onze sector kennen we een hoge werkdruk. Dat maakt de behoefte aan meer werkplezier dan ook erg belangrijk, net als het waarborgen van vitaliteit. Jeugdbescherming west begrijpt dit en biedt programma’s die gericht zijn op persoonlijke balans.
Iris: “Een voorbeeld hiervan is de nieuwe driedaagse training waarin medewerkers het Pieterpad lopen en tussentijds actief leren reflecteren op zichzelf. Werken aan jezelf in de natuur geeft een frisse blik op het werk en persoonlijke doelen. Buiten zijn stimuleert je denkvermogen hierin en geeft je de kans echt na te denken over waar jij werkgeluk uithaalt.”
Om verder op te bloeien in dit werk is het ook verstandig om in contact te blijven staan met collega's uit het veld. Bijvoorbeeld bij collega’s vanuit verschillende regio’s binnen Jeugdbescherming west. “Zeker in mijn rol als gedragswetenschapper wordt het gestimuleerd om overleg en ervaringen te delen vanuit de diverse regio’s,” vertelt Iris.
“Misschien is er een specifieke situatie waar jij geen raad mee weet, die iemand anders al vaker heeft meegemaakt. Dan help je elkaar echt verder. Dat zorgt voor nieuwe kennis die je mee kunt nemen in de praktijk, maar ook voor een breder netwerk binnen de branche.”
Focus op zelfontwikkeling Het welzijn van onze medewerkers is minstens zo belangrijk als doorontwikkeling. “Als jeugdbeschermer ben je je eigen belangrijkste instrument. Je moet goed in je vel zitten om goede hulp te kunnen bieden. Zelfreflectie is daarbij essentieel,” vertelt Iris.
Er zijn trainingen op het gebied van stressmanagement, werk-privébalans en het omgaan met heftige situaties binnen gezinnen die minder vaak voorkomen. Deze trainingen helpen je om een goede balans te hebben tussen dat situaties je mogen raken, maar ook hoe je het weer kunt loslaten. Het zorgt ervoor dat je vanuit een professionele manier kan blijven werken, maar daarbij wel open en oprecht bent. Ook leer je bij deze trainingen over het bestaan van bijvoorbeeld het BOT (bedrijfsopvang team) en de mogelijkheid om hier een beroep op te doen.
Wij zijn een lerende organisatie en dat maken we iedere dag waar. Nieuwe medewerkers doorlopen bij ons een uitgebreid inwerktraject met volop coaching en (begeleide) intervisie om snel door te ontwikkelen naar het werken met een eigen caseload. Voor ervaren medewerkers zijn er trainingen gericht op verdieping en reflectie. “Er is altijd ruimte om te groeien. Je wordt niet alleen gestimuleerd om beter te worden in je vak, maar ook om na te denken over wat jij belangrijk vindt in je werk. Zo kun je zelf vormgeven wie jij bent in jouw rol als jeugdzorgwerker.”
Dankzij de mogelijkheden voor doorontwikkeling heeft Iris vooral nieuwe kansen ontdekt: “Ik begon als jeugdbeschermer, maar voelde steeds meer interesse in de gedragswetenschappelijke kant van het werk. Dankzij het Talent Ontwikkelprogramma (TOP) van Jeugdbescherming west kon ik meelopen met ervaren gedragswetenschappers en in de praktijk ontdekken of dit mij bij paste. Daarnaast kon ik trainingen volgen over persoonlijke ontwikkeling én de inhoud van het werk als gedragswetenschapper. Die ervaring en kennis gaf me het vertrouwen om de overstap te maken.”
We bieden niet alleen mogelijkheden, maar moedigen medewerkers ook actief aan om ze te benutten. “Onze managers en collega’s denken mee over wat je nodig hebt om te groeien. Dat maakt dat je je gewaardeerd voelt, want er wordt bewust ruimte gecreëerd om alles uit jezelf te halen,” sluit Iris af.
Wil jij ook werken in een organisatie waar je kunt opgroeien en tot bloei komt? Bij Jeugdbescherming west zijn we altijd op zoek naar collega’s met wie we onze missie waar kunnen maken: een veilig thuis voor ieder kind. Bekijk hier al onze openstaande vacatures.