Binnen jouw werk in de jeugdzorg is het essentieel afstand te nemen om patronen te herkennen. Wanneer je die patronen ziet, kun je de juiste hulp bieden om een kind een veilig thuis te bieden. Bij Jeugdbescherming west zijn we van mening dat je pas echt afstand kunt nemen, wanneer je zelf de regie hebt. Daarom ben je bij ons baas van je eigen agenda. Maar hoe wordt dat ervaren?
We spreken hierover met Iris, gedragswetenschapper bij Jeugdbescherming west. Met vijf en een half jaar ervaring en een doorontwikkeling van jeugdbeschermer naar gedragswetenschapper, heeft zij een unieke kijk op het behoud van regie over haar agenda. In beide rollen zag die controle er namelijk anders uit, maar bij elke functie ervaart ze hetzelfde: flexibiliteit en zelfsturing die haar helpen in haar werk en privéleven.
Doe nu de test en kom erachter of er een echte jeugdbeschermer in jou schuilt.
Haar agenda ziet er anders uit sinds ze de functie van gedragswetenschapper mag bekleden. Iris: “Sinds deze rol heb ik geen eigen caseload en werk ik vaker op een vaste locatie.” Maar hoe is het dan om als jeugdbeschermer controle over je agenda te houden? “In de rol van jeugdbeschermer is het in mijn ervaring iets complexer,” vervolgt Iris.
Je hebt rekening te houden met de agenda’s van de gezinnen die je begeleid en de ketenpartners met wie je in de gezinnen samenwerkt. Daarnaast heb je meer reistijd omdat je ook afspraken bij gezinnen thuis, op scholen of bij zorginstellingen hebt. Je bent dus wat meer afhankelijk van externe factoren. Echter de vrijheid om bijvoorbeeld ook vanuit huis te werken en gebruik te maken van verschillende vervoersmogelijkheden (ov, eigen auto, dienstauto), zorgt het wel dat je eigen regie houdt.
De regie over haar agenda helpt Iris niet alleen in haar werk, maar ook privé. “Als ik bijvoorbeeld nog in de avond een afspraak heb, omdat ouders overdag werken, kan ik ’s ochtends wat later beginnen waardoor ik nog even kan sporten voordat ik weer ga werken. Het voelt fijn met mijn planning te kunnen schuiven, zodat ik mijn dag kan indelen zoals dat werkt voor mij.”
En die balans tussen werk en privé wordt ook gesteund door onder andere haar collega’s en manager. “Sinds de coronatijd is het thuiswerken pas echt een ding. Toch raakten we hier allemaal snel in thuis en ik denk dat deze factor daar een belangrijke rol in heeft gespeeld: vertrouwen. Omdat je van elkaar weet dat je verantwoordelijkheid draagt over je werk en daar een planning omheen bouwt die ook toevoegen aan je behoeften op privégebied.”
Maar het vraagt ook discipline, zoveel eigenaarschap over je werk en agenda. Iris: “In het begin vond ik het lastig mijn werk niet mee naar huis te nemen, vooral toen ik er nog naast studeerde. Maar naarmate je langer werkt met het beheren van je eigen planning en structuur, leer je dat loslaten. Trainingen uit onze academie over balans en grenzen stellen kunnen hier voor anderen ook een enorme uitkomst in bieden.”
Iris bracht het al even onder de aandacht: bij Jeugdbescherming west draait alles om vertrouwen. “De organisatie vertrouwt erop dat jij zelfsturend kunt werken en dat merk je aan alles. De vrijheid om thuis te werken is daar een voorbeeld van, maar ook dingen zoals het beschikbaar stellen van goede laptops en de mogelijkheid om in het OV te switchen naar eerste klas om onderweg rustiger te kunnen werken, dragen hieraan bij.”
Daarnaast is er ook aandacht voor persoonlijke groei door een focus op het kennen en bewaken van je grenzen. “Mijn manager moedigt me altijd aan om grenzen te bewaken. Collega’s wijzen elkaar er ook op als het te veel wordt. Dat gevoel van saamhorigheid maakt dat je niet alleen staat in je werk. En doordat je samen je grenzen leert kennen én stellen, ga je merken dat het inrichten van je planning steeds meer gaat passen bij een manier van werken en leven die je ook genoeg rust biedt.”
Voor Iris is de flexibiliteit van het beheren van je eigen agenda zeer helpend. Dit werk vraagt soms om snel te schakelen als er zich bijvoorbeeld een crisissituatie voordoet. Daarnaast helpt het kwalitatief werk te kunnen leveren en een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren.
“Bij Jeugdbescherming west word je gezien als mens. Dat geeft je de ruimte het beste uit jezelf te halen – voor de gezinnen én voor jezelf.” Ben jij nieuwsgierig en wil je ook bijdragen aan een veilig thuis voor ieder kind? Ontdek onze vacatures en wie weet ervaar jij binnenkort zelf hoe vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan.