jeugdzorg
Terug naar overzicht

Het werk van een jeugdbeschermer: een positieve uitdaging!

Solliciteer nu

Het werk van jeugdbeschermers is gericht op het ondersteunen van kwetsbare gezinnen. Dat gaat vaak gepaard met uitdagende en emotioneel beladen situaties. Toch weten onze medewerkers een glimlach op hun gezicht te behouden. In deze blog ontdek je hoe de sterke teamcultuur, wederzijdse steun en humor binnen Jeugdbescherming west hieraan bijdragen.

Daarvoor gaan we in gesprek met Kady, ondersteunend jeugdbeschermer en sinds kort ook werkzaam op de HR-afdeling van Jeugdbescherming west. Nadat zij in een burn-out belandde ontwikkelde ze de drive om - gemotiveerd en betrokken - iedere dag met een positieve houding aan te vliegen. “Dankzij de veilige sfeer op onze werkvloer die zo essentieel is vond ik mijn passie en energie terug. Daarin speelden ook mijn collega’s een grote rol! Je moet in dit werk op elkaar kunnen bouwen. Zeker gezien de emotionele zwaarte ervan,” zegt Kady.

pleegkind lachend

Heb jij het in je?

Doe nu de test en kom erachter of er een echte jeugdbeschermer in jou schuilt.

Doe de test

Verbinding en vertrouwen

Bij Jeugdbescherming west doen we er alles aan om een veilige werksfeer te creëren. Onze medewerkers kunnen dat bevestigen. Zo ook Kady: “Ik loop met plezier het kantoor binnen. Het is fijn om iedereen te zien en spreken door de informele sfeer. Er heerst een gevoel van verbinding en vertrouwen. Als team hebben we allemaal de drive om ieder kind een veilig thuis te bieden, maar willen we onszelf op de werkvloer ook veilig voelen. Je merkt dat daar actief aan wordt bijgedragen door iedereen met een luisterend oor en open houding.”

Steun in moeilijke tijden

In de jeugdzorg kunnen situaties plotseling escaleren. Kady deelt een ervaring waarin een uitdagend huisbezoek draaglijk werd dankzij de steun van haar collega’s: “Ik kende het gezin en wist dat het een zware situatie zou worden. Aan mijn verzoek een collega mee te nemen werd gehoor gegeven. Die steun voelde ik al voordat we daarheen gingen. En terwijl we daar waren, stond het team op kantoor ook op scherp. Ze handelden verzoekschriften af en stonden klaar om mee te denken. Dat stukje teamwork maakt het verschil.”

Wanneer je na zo’n moment terugkomt op kantoor, kun je spuien en je verhaal delen. “Collega’s luisteren en vangen je op,” vertelt Kady. Een soortgelijke tool die we aanbieden is een extra luisterend oor in de vorm van een bedrijfspsycholoog, die ingezet kan worden wanneer dit nodig is. We weten hoe belangrijk is dat jij je gehoord voelt, want dat geeft veiligheid. Dat maakt dat je verder kunt, bijvoorbeeld met een luchtigere case of iets anders wat die glimlach op je gezicht tovert.

Humor speelt hierbij ook een belangrijke rol in het team van Kady, vertelt ze. “In moeilijke situaties maken we vaak een grapje om de zwaarte te relativeren. Iedereen weet van elkaar dat dit goed bedoeld is, en het helpt om anders naar een situatie te kijken. Dat heb je gewoon nodig in dit werk,” zegt Kady.

pleegkind in gesprek met begeleider
assisteren van jeugdgezinnen

Onze sterke teamcultuur

Een sterke teamcultuur is voor Jeugdbescherming west een van de cruciale elementen om goede hulp te verlenen. Wekelijkse overleggen zorgen ervoor dat collega’s elkaar zien, ondersteunen en scherp houden met kritische vragen. “Tijdens het casuïstiekoverleg bespreken we niet alleen besluiten, maar ook hoe iedereen erbij zit. Als het niet lekker gaat, kun je dat delen, en samen kijken we hoe we taken of gezinnen kunnen herverdelen. Zo maken we het werk waar mogelijk luchtiger voor elkaar.”

Daarnaast wordt er geïnvesteerd in teambuilding. “Eens in de zes weken doen we iets leuks met elkaar. Bij ons team is het spontaan ontstaan dat we om de beurt een lunch verzorgen die we na de vergadering met elkaar eten. Dat creëert niet alleen gezelligheid, maar versterkt ook de verbinding,” vertelt Kady. Deze informele momenten worden aangevuld met organisatie brede initiatieven, zoals het jaarlijkse Jeugdbescherming west-feest en coachingstrajecten voor nieuwe teams.  

Ondersteuning vanuit de organisatie

Bij Jeugdbescherming west bieden we diverse middelen om de gewenste werksfeer te realiseren, zoals coaching. “Bij nieuw samengestelde teams wordt een coach ingezet om kwaliteiten, waarden en karaktereigenschappen te analyseren en verbinden waar mogelijk. Dat legt een goede basis.” 

pleegkind op bank
Jeugdbescherming gezinsbegeleiding

Waarde en erkenning

Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich gewaardeerd voelen. Zo vertelt Kady: “Ik werd tijdens mijn burn-out nóóit onder druk gezet om snel terug te keren. Mijn manager sprak uit dat ik waardevol ben en stelde een aangepaste rol voor om mee te beginnen als ik terug zou keren. Dat gaf me het vertrouwen dat ik op mijn eigen tempo mocht onderzoeken waar mijn grenzen zouden liggen.”

Maar ook de kleinere gebaren maken een groot verschil. “Tijdens de coronaperiode ontvingen we kaartjes in onze brievenbus met waardering voor ons harde werk. Onlangs hebben medewerkers met meer dan twee jaar dienstverband een training mogen kiezen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Zulke initiatieven maken dat je je gewaardeerd voelt en op de juiste plek zit: een waarin je mag groeien tot de professional die je wil zijn.”

Een gezamenlijk streven

Binnen onze organisatie draait alles om samenwerking en verbinding, zowel binnen het team als met de gezinnen waarmee wordt gewerkt. Ondanks de hoge werkdruk en complexe situaties voelt het team zich sterk door de gedeelde verantwoordelijkheid en bereidheid om elkaar te ondersteunen. “We weten van elkaar dat we hard werken en respecteren elkaars grenzen. Dat zorgt ervoor dat we altijd samen tot oplossingen komen en met een glimlach ons werk kunnen doen – ondanks de hectiek.” Deze cultuur van steun, humor en wederzijdse waardering vormt de basis voor een positieve werksfeer, zelfs in de meest uitdagende tijden.