pleegmeisje begeleiding
Terug naar overzicht

Bij Jeugdbescherming west sta je er nooit alleen voor

Solliciteer nu

Emotionele veerkracht, scherpe analyses en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het is slechts een greep van dat wat het werken in jeugdzorg van jou vraagt. Maar bij Jeugdbescherming west kennen we de kracht van elkaar steunen in de wervelwind aan diverse (crisis)situaties. Daarom zorgen we ervoor dat je bij ons een team om je heen hebt dat je steunt, inspireert en motiveert om het beste uit jezelf en je werk te halen.

Voor Kady, (ondersteunend) jeugdbeschermer, maakt die cultuur van steun en samenwerking het verschil: “We doen het hier samen – en dat maakt ons werk niet alleen meer behapbaar, maar ook nóg mooier. Samen sta je niet alleen sterker, maar bedenk je ook sneller de beste oplossing voor ieder kind.”

We spreken haar over hoe Jeugdbescherming west zich onderscheidt als werkgever door niet alleen gezinnen centraal te stellen, maar ook onze medewerkers.

pleegkind lachend

Heb jij het in je?

Doe nu de test en kom erachter of er een echte jeugdbeschermer in jou schuilt.

Doe de test

Altijd en overal échte steun

Binnen onze organisatie draait het om verbinding, en dat begint op de werkvloer. “Er is altijd iemand die voor je klaarstaat om te luisteren of mee te denken,” vertelt Kady. “Of het nu om een complexe casus gaat of een moeilijke privésituatie, collega’s en managers staan klaar om te helpen.”

Een voorbeeld van een collega illustreert dat perfect. “Een collega uit mijn team draaide een case met een gezin met zeven kinderen in een complexe situatie. Privé was het voor haar op dat moment ook zwaar en dus werd alles haar te veel. Als team viel ons dit op en sprongen we direct bij. Collega’s namen de contactmomenten met het gezin over en terwijl zij zich terug kon trekken checkten we allemaal dagelijks bij haar in om te vragen hoe het ging. Uiteindelijk voelde ze zich daardoor gesteund en daarmee gemotiveerd om met nieuwe energie terug te keren.”

Een cultuur van verbinding en veiligheid

De kracht van Jeugdbescherming west ligt in de cultuur op de werkvloer. Hier werken mensen samen vanuit vertrouwen, openheid en toegankelijkheid. “We hebben een platte organisatie,” legt Kady uit. “Je kunt zo bij het bestuur binnenlopen, en zelfs in zware tijden, zoals de coronaperiode, bleef die verbinding voelbaar. De bestuurders stuurden wekelijks persoonlijke video’s met tips en steunende boodschappen. Dat was enorm waardevol.”

Binnen de teams speelt persoonlijke aandacht een sleutelrol. “We komen wekelijks fysiek samen. Tijdens die overleggen kun je elkaars lichaamstaal en emoties lezen wanneer het gaat over hoe iemand in de wedstrijd zit. Als iemand erg stil of een bepaalde houding aanneemt – bijvoorbeeld erg gesloten -, spreken we elkaar hier direct op aan. Dat creëert een veilige ruimte waarin iedereen zich open durft te stellen doordat je eerlijk kan zijn richting elkaar.”

werken als jeugdbeschermer
FFP-methode

Momenten om samen stil te staan

Zo’n fysiek moment als Kady omschrijft is voor ons ontzettend belangrijk. Medewerkers hebben daarom ook te maken met meerdere vormen van sessies om elkaars situatie aan te horen en eigen gevoelens te delen, zoals:

  • Caseload-overleggen: regelmatige sessies waarin managers, collega’s en ook gedragswetenschappers samen kijken naar de gezinnen waarbij je betrokken bent. En er is aandacht voor zowel de to-do's binnen de gezinnen, de werkdruk en emotionele belasting. “Als een casus je raakt, bespreek je hoe je die belasting kunt verminderen en welke taken eventueel door collega’s overgenomen kunnen worden.”
  • Case notes: intervisie-sessies waarin medewerkers persoonlijke of professionele uitdagingen bespreken. “Je krijgt inzicht in je eigen triggers en handvatten om hiermee om te gaan. Je gaat altijd sterker de deur uit.”
  • Coaching en begeleiding: van persoonlijke ontwikkelingsbegeleiding voor starters tot gespecialiseerde coaching bij complexe uitdagingen. “Toen ik worstelde met het aangeven van mijn grenzen, volgde ik een coachingstraject. Dat gaf me niet alleen inzichten, maar ook praktische tools om beter met mijn werk om te gaan terwijl ik ook genoeg aandacht geef aan mezelf en wat ik belangrijk vind.”  

Managers die vooropgaan in zorg

De steun van collega’s wordt voor een groot deel gefaciliteerd door managers. Bij ons zijn deze managers niet zozeer ‘leiders’, maar vooral coaches. “Mijn manager signaleert het meteen als ik te veel hooi op mijn vork neem,” vertelt Kady. “Hij checkt dan bij me in, helpt me prioriteiten te stellen en biedt waar nodig een coachingstraject aan. Hij ziet mij als mens, niet alleen als werknemer.”

Die persoonlijke aandacht als basis van de managementrollen binnen de organisatie, maakt volgens Kady het verschil. “Tijdens mijn jaargesprek vroeg mijn manager niet alleen naar mijn werkdoelen, maar ook naar mijn persoonlijke dromen en hoe dat in verband staat met mijn werk. Ook daarmee tonen ze hier aan dat je geen nummertje bent én dat je het niet alleen doet.”  

Werken als jeugdbeschermer

Als je ergens verschil kan maken, is het hier!

“Bij Jeugdbescherming west ben je nooit alleen. De steun van collega’s, de toegankelijkheid van managers en de vele initiatieven om samen te werken maken dit een werkgever die je echt ziet en waardeert,” zegt Kady. “Als je ergens een verschil wilt én kan maken voor een veilig leven van ieder kind, dan is het hier.” Werken bij Jeugdbescherming west betekent meer dan een baan; zoals Kady vertelt is het een kans om echt verschil te maken in het leven van kinderen én jezelf. Hier word je niet alleen professioneel ondersteund, maar ook persoonlijk versterkt. Je werkt in een cultuur waarin:

  • Openheid en vertrouwen centraal staan
  • Steun en begeleid altijd beschikbaar voor je zijn
  • Persoonlijke groei gestimuleerd wordt

Ben jij klaar om impact te maken in een omgeving waarin je wordt gezien, gehoord en gesteund? Bekijk dan onze openstaande vacatures en ontdek wat het betekent om écht samen te werken aan een veilige toekomst voor ieder kind.