Bij Jeugdbescherming west vinden we het belangrijk dat jij je ontwikkelt als professional. Daarom bieden we je de mogelijkheid om na een aantal jaar door te groeien naar andere functies of om extra taken op te pakken naast je functie als jeugdbeschermer. Denk aan een rol als zorgcoördinator of begeleider persoonlijke ontwikkeling (BPO’er). Maar ook doorgroeien naar een functie als manager of gedragswetenschapper is een optie.
Qua taakverrijking als jeugdbeschermer kun je denken aan de volgende rollen:
Deze nevenrollen voer je uit naast je functie als jeugdbeschermer. Het aantal uren stemmen we samen af.
Als begeleider persoonlijke ontwikkeling geef je startende collega’s ondersteuning bij hun leerproces en persoonlijke ontwikkeling. Denk daarbij aan:
Je krijgt bovendien ook zelf ondersteuning door een interne coach. Zo beschik je over voldoende tools om je collega’s de juiste begeleiding te bieden.
Wanneer je als interne coach binnen Jeugdbescherming west aan de slag gaat, voer je de individuele coachtrajecten van professionals uit. Je taken zijn onder andere:
Voordat je aan de slag gaat als interne coach, geven we je natuurlijk genoeg handvatten. Zo leer je in een training verschillende coachingstechnieken.
Als gespreksbegeleider zorg je ervoor dat het methodegetrouw werken binnen het team geborgd is. Je draagt bij aan reflectie onder de teamleden en daarmee aan de professionalisering van het team. Je taken zijn onder andere:
Bij Jeugdbescherming west vinden we het belangrijk dat er aandacht is voor de vitaliteit van de medewerkers. Het gaat daarbij om thema’s als beweging, mentale gezondheid, voeding en ontspanning. Per regio stellen we daarom ten minste één vitaliteitsadviseur aan. Als je bij ons werkt, is het mogelijk om vitaliteitsadviseur te worden. Dit betekent onder andere het volgende:
Als onderdeel van het bedrijfsopvangteam (BOT) vang je collega’s op die een situatie hebben meegemaakt die ze als ingrijpend hebben ervaren. Je gaat in gesprek met de betreffende collega, zodat hij of zij de gebeurtenis kan verwerken. Overigens begrijpen we dat je als lid van het BOT geen traumaspecialist bent. Als de gesprekken met je collega niet voldoende zijn, kun je hem of haar doorverwijzen naar een psycholoog.
Voordat je lid wordt van het bedrijfsopvangteam volg je een zogenoemde BOT-training. Daarbij leer je onder andere:
Binnen Jeugdbescherming west vinden we het belangrijk dat jij je talenten zoveel mogelijk kunt benutten. Daarom hebben we het zogenoemde talentontwikkelprogramma ontwikkeld. In een talentontwikkelingprogramma helpen we je om door te groeien naar de functies manager of gedragswetenschapper. In het programma volg je verschillende trainingen hiervoor.
Naast het begeleiden van jouw team, heb je als manager een belangrijke rol binnen het wekelijks overleg, ook wel casuïstiekbespreking genoemd. Je taken zijn dan onder andere:
Doorgroeien naar gedragswetenschapper binnen Jeugdbescherming west is alleen mogelijk wanneer je een wo-master Pedagogische Wetenschappen, Jeugd- of Ontwikkelingspsychologie hebt afgerond. Als gedragswetenschapper heb je net als de manager een belangrijke rol in de wekelijkse casuïstiekbespreking. Je taken als gedragswetenschapper zijn onder andere:
Jeugdbescherming west biedt aan jeugdbeschermers die gedragswetenschapswetenschapper willen worden een training. Deze training bestaat uit een aantal dagen en je leert daarin bijvoorbeeld over:
Je weet inmiddels meer over de verschillende taken/nevenrollen die je naast je werk als jeugdbeschermer kunt oppakken. Ook zijn er een aantal doorgroeimogelijkheden, namelijk als manager en gedragswetenschapper. Daarnaast bieden we continu cursussen aan bij de Akademie. Zo kun je een leven lang blijven leren!
Madelon Pennewaard
HR-adviseur