Onze organisatie bestaat niet alleen uit jeugdbeschermers, maar ook uit een toegewijd team van ondersteunde professionals met juristen, psychologen en gedragswetenschappers en meer! Allen met een passie voor de jeugdzorg. Ben jij één van deze experts en wil jij graag een cruciale rol binnen onze organisatie vervullen? Dat kan door het ondersteunen en adviseren van jeugdbeschermers. Zo draag jij je steentje bij aan de veiligheid en het welzijn van kinderen en gezinnen. Je komt te werken in een hecht team dat precies weet wat jij nodig hebt om succesvol te zijn. Ze helpen je op weg en ondersteunen, terwijl jij wegwijs wordt bij Jeugdbescherming west. Op deze manier kan jij een vliegende start maken in je carrière, terwijl je optimaal wordt ondersteund:
Jeugdbescherming west vindt het belangrijk dat je ruimte voelt om te leren. Fouten maken is de normaalste zaak van de wereld, daar leer je alleen maar van. Je krijgt bij ons de mogelijkheid om jouw caseload in je eigen tempo op te bouwen. Bij het verdelen van de cases kijken we ook welke bij jouw persoonlijkheid passen. Heb je het gevoel dat je aan je max zit? Geef het vooral aan, dan kijken we samen naar een oplossing. Ook als je ergens tegenaan loopt, kijken we graag met je mee. Je staat er als jeugdbeschermer nooit alleen voor.
Na een kennismakingsgesprek met een hr-adviseur nemen we een online assessment af. Door het gesprek en met behulp van het assessment kijken wij of de functie van jeugdbeschermer bij je past. Het geeft jou ook inzichten en helpt je een besluit te nemen of het vak jeugdbeschermer iets voor je is. Als we beiden positief zijn, stellen we je voor en volgt een gesprek met je manager. Als dat van twee kanten positief is, kun je een of meerdere dagen meelopen. Zo krijg je in korte tijd een nog beter beeld van de functie jeugdbeschermer. We vinden het belangrijk dat je weet wat het werk van jeugdbeschermer betekent in de prakrijk.
Je start met een intensief scholingstraject op kosten van JBwest, waarbij je kennismaakt met het werk als jeugdbeschermer. In verschillende trainingen leer je over o.a. onze methodiek FFP, kindermishandeling & pedagogische visie, aanmeldingsroute en de kaders waarbinnen het werk wordt gedaan: Civiel, Voogdij, Jeugdreclassering en Preventief. Ook leer je hoe je samen met het gezin en de hulpverleners een plan kunt maken. De trainingen zijn allemaal onderdeel van onze eigen opleidingsafdeling JBweet.
Je krijgt een begeleider persoonlijke ontwikkeling (bpo’er) aangewezen. Dit is een ervaren jeugdbeschermer bij wie je terechtkunt met vragen of problemen. Daarnaast kun je intervisiebijeenkomsten volgen en bespreek je regelmatig met je manager waar je tegenaan loopt en wat je leerpunten zijn. Ook kun je extra coaching krijgen als je daar behoefte aan hebt.
Als jeugdbeschermer leg je huisbezoeken af en praat je met bijvoorbeeld scholen over het verzuim en het gedrag van een jongere. Je schrijft plannen van aanpak om negatieve patronen binnen gezinnen om te zetten naar positieve patronen. Met collega's, de gedragswetenschapper en de gespreksbegeleider overleg je over je plannen. Je woont regelmatig rechtszittingen bij. Geen dag is hetzelfde, je weet nooit wat er op je afkomt want er kunnen altijd andere prioriteiten tussendoor komen.
Jou zo goed mogelijk inwerken: dat staat in de eerste maanden voorop. Je loopt mee met je collega’s en volgt trainingen, onder andere over het schrijven van rapportages. In het eerste jaar bouw je je caseload op, in je eigen tempo. Na een maand heb je bijvoorbeeld een aantal cases op je eigen naam staan. Verder kan je intervisiebijeenkomsten volgen, heb je gesprekken met o.a. je begeleider persoonlijke ontwikkeling en met je manager.
In principe werk je als jeugdbeschermer op doordeweekse dagen tijdens kantoortijden. Je bent de weekenden vrij. Soms kan het voorkomen dat je buiten deze tijden moet werken, bijvoorbeeld omdat een jongere is opgepakt en er direct actie vereist is. Maar dit zijn uitzonderlijke situaties. Daarnaast werkt Jeugdbescherming west met een bereikbaarheidsdienst. Dan moet je ook buiten kantoortijden bereikbaar zijn voor crisissituaties. Dat komt niet vaak voor en je hoeft dat ook niet in je eerste jaar te doen.
Je gaat eerst met meer ervaren jeugdbeschermers mee naar de rechtbank. We geven jou als beginnend jeugdbeschermer zeker niet meteen de verantwoordelijkheid over een rechtszaak. Het gaat immers om de verantwoordelijkheid over een kwetsbaar kind. We nemen je stap voor stap mee in het proces. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat je meeschrijft aan stukken, zoals verweerschriften. Dit bouwen we langzaam op. Pas als we het erover eens zijn dat jij hier klaar voor bent, krijg je de juridische zelfstandigheid voor jouw cases.
Dat kan zeker. Als je een ervaren jeugdbeschermer bent, is het mogelijk om door te groeien naar manager. Heb je een wo-masteropleiding zoals pedagogische wetenschappen of ontwikkelingspsychologie? Dan is een baan als gedragswetenschapper ook een optie. Daarnaast is het mogelijk om taakverrijking te krijgen binnen jouw functie. Denk daarbij aan een nevenrol als gespreksbegeleider, interne coach of begeleider persoonlijke ontwikkeling.
Lees meer over doorontwikkeling binnen Jeugdbescherming west
Als je ervaring hebt met het werken met jongeren, bijvoorbeeld als docent, sportcoach of juridisch hulpverlener, kun je zeker jeugdbeschermer worden. Wel moet je dan aanvullende scholing volgen. Ook als je nog geen werkervaring hebt met jongeren ben je welkom. Hoeveel en welke aanvullende scholing je nodig hebt, bepalen we dan op individueel niveau.