Je hebt in het verleden als jeugdzorgwerker of jeugdbeschermer gewerkt. Daar ben je toen mee gestopt, want er kwam iets tussen: je had bijvoorbeeld zelf kleine kinderen, of er kwam plotseling een andere kans op je pad. Hartstikke logisch dat je daar dan achteraangaat. Maar hoewel de tijd verstreek, dacht je in je achterhoofd nog steeds aan die kinderen van voorheen. Hoe zou het nu met ze gaan? Het werk in de jeugdzorg heeft je echt geraakt en je bent gehecht geraakt aan het vak. Je loopt rond met de gedachte om terug te komen. Waar wacht je nog op?
Wij kunnen er wel alles op inzetten om jou weer aan het werk te krijgen als jeugdbeschermer, het allerbelangrijkste is dat je het zelf écht moet willen. En dat is nu net wat veel herintreders gemeen hebben. In de praktijk zien we dat jeugdbeschermers die na een ‘break’ opnieuw in het vak terugkomen, het vaak erg goed doen. Waarom:
Dus denk je erover, solliciteer dan gewoon. Je bent als oud-jeugdbeschermer meer dan welkom bij Jeugdbescherming west!
Heb je eenmaal de beslissing genomen om terug te keren, dan is het natuurlijk prettig als je direct weer in je functie kan starten. Maar als je er een tijd tussenuit bent geweest, is de kans groot dat je nog geen SKJ-registratie hebt. Je moet dan een traject doorlopen voor herintreders. Laat dit je vooral niet tegenhouden, want het is goed te overzien. Een herregistratie houdt in dat je een verkorte hbo-opleiding doet, aangevuld met een EVC-traject.
Ondertussen ga je aan de slag als ondersteunend jeugdbeschermer: je doet het dus even rustig aan. Een ideale manier om weer te wennen aan het werk. De duur van het herregistratietraject is gemiddeld een halfjaar. Deelnemers aan dit traject vinden het in de praktijk vaak meevallen.
“Ik kende de organisatie al, omdat ik met hen samenwerkte in mijn tijd raadsonderzoeker. Die samenwerking heb ik altijd als prettig ervaren. Tijdens mijn sollicitatie werd ik direct enthousiast! En tot op de dag van vandaag heb ik absoluut nooit spijt gehad van mijn beslissing om bij Jeugdbescherming west te gaan werken."
“Natuurlijk deed ik in de horeca heel ander werk, maar ik voelde me altijd erg betrokken bij de jeugdzorg. Ik volgde ontwikkelingen, onderhield contacten met oud-collega’s en ik heb vaak teruggedacht aan mijn werk in de jeugdzorg. Ik heb het werk ook wel gemist."
Jeugdbeschermer Sanne werkt sinds 2018 bij Jeugdbescherming west. Ze was benieuwd naar hoe een andere jeugdzorgorganisatie er vanbinnen uitzag. Uiteindelijk keerde ze na een jaar terug naar 'het nest'.
Misschien is er wel een hele andere reden dat je ooit bent gestopt als jeugdzorgwerker of jeugdbeschermer. Je vond het werkklimaat bij je oude werkgever onprettig, de werkwijze paste niet bij je of je kreeg onvoldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen. Heel jammer natuurlijk!
Bij Jeugdbescherming west vinden we het belangrijk dat jij de ruimte krijgt om op jóuw manier te werken. Je krijgt voldoende ondersteuning om je verder te ontwikkelen, je wordt daarin echt gehoord. We investeren in jouw scholing met een levenslang leren traject en bieden je de mogelijkheid om diverse neventaken op te pakken binnen de organisatie.
We begrijpen dat het als ervaren jeugdbeschermer belangrijk is om perspectief te hebben. Daarom hebben we bij Jeugdbescherming west ruim aandacht voor doorontwikkeling; we bieden we je onder andere taakverrijking en andere ontwikkelmogelijkheden. Ook bieden we continu vakspecifieke cursussen aan zodat je een leven lang kunt leren.