jeugdbescherming

Terugkeren als jeugdbeschermer

Waar wacht je nog op?

Solliciteer nu

Oud-jeugdbeschermer: kom terug in het vak

Je hebt in het verleden als jeugdzorgwerker of jeugdbeschermer gewerkt. Daar ben je toen mee gestopt, want er kwam iets tussen: je had bijvoorbeeld zelf kleine kinderen, of er kwam plotseling een andere kans op je pad. Hartstikke logisch dat je daar dan achteraangaat. Maar hoewel de tijd verstreek, dacht je in je achterhoofd nog steeds aan die kinderen van voorheen. Hoe zou het nu met ze gaan? Het werk in de jeugdzorg heeft je echt geraakt en je bent gehecht geraakt aan het vak. Je loopt rond met de gedachte om terug te komen. Waar wacht je nog op?

jeugdbescherming gesprek
ondersteunen van pleegkinderen

Tijdens de 10 jaar dat ik mijn winkel had, heb ik nog regelmatig aan sommige kinderen uit mijn casussen gedacht en mij afgevraagd hoe het met hen zou zijn.

Boukje - jeugdbeschermer, oud-raadsonderzoeker, had eigen winkel

Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik er echt uit ben geweest. Natuurlijk deed ik heel ander werk, maar ik voelde me altijd erg betrokken bij de jeugdzorg. Ik heb het werk ook wel gemist.

Floor - jeugdbeschermer, oud-jeugdzorgwerker, runde een horecazaak
jeugdopvang en begeleidingjeugdopvang en begeleiding


Ook weer het verschil maken als jeugdbeschermer? 
Vind de vacature die bij jou past

vader met pleegkinderen

Waarom terugkeren als jeugdbeschermer?

Wij kunnen er wel alles op inzetten om jou weer aan het werk te krijgen als jeugdbeschermer, het allerbelangrijkste is dat je het zelf écht moet willen. En dat is nu net wat veel herintreders gemeen hebben. In de praktijk zien we dat jeugdbeschermers die na een ‘break’ opnieuw in het vak terugkomen, het vaak erg goed doen. Waarom:

  • Je hebt meer levenservaring, waardoor je steviger in je schoenen staat;
  • Je kent het vak al, dus je weet wat je kunt verwachten;
  • Vaak heb je zelf kinderen, dus kun je je beter verplaatsen in de lastige situatie van ouders.

Dus denk je erover, solliciteer dan gewoon. Je bent als oud-jeugdbeschermer meer dan welkom bij Jeugdbescherming west!

Solliciteer direct 

SKJ-registratie

Heb je eenmaal de beslissing genomen om terug te keren, dan is het natuurlijk prettig als je direct weer in je functie kan starten. Maar als je er een tijd tussenuit bent geweest, is de kans groot dat je nog geen SKJ-registratie hebt. Je moet dan een traject doorlopen voor herintreders. Laat dit je vooral niet tegenhouden, want het is goed te overzien. Een herregistratie houdt in dat je een verkorte hbo-opleiding doet, aangevuld met een EVC-traject

Ondertussen ga je aan de slag als ondersteunend jeugdbeschermer: je doet het dus even rustig aan. Een ideale manier om weer te wennen aan het werk. De duur van het herregistratietraject is gemiddeld een halfjaar. Deelnemers aan dit traject vinden het in de praktijk vaak meevallen.

begeleider notities
jeugdopvang
Boukje werkte 10 jaar in haar eigen winkel. Daarvoor was ze raadsonderzoeker en nu is ze terug als jeugdbeschermer.

“Ik kende de organisatie al, omdat ik met hen samenwerkte in mijn tijd raadsonderzoeker. Die samenwerking heb ik altijd als prettig ervaren. Tijdens mijn sollicitatie werd ik direct enthousiast! En tot op de dag van vandaag heb ik absoluut nooit spijt gehad van mijn beslissing om bij Jeugdbescherming west te gaan werken."

Lees het verhaal van Boukje

Floor werkte na een baan als jeugdzorgwerker, 5 jaar in de horecazaak van haar familie. Nu is ze jeugdbeschermer.

Natuurlijk deed ik in de horeca heel ander werk, maar ik voelde me altijd erg betrokken bij de jeugdzorg. Ik volgde ontwikkelingen, onderhield contacten met oud-collega’s en ik heb vaak teruggedacht aan mijn werk in de jeugdzorg. Ik heb het werk ook wel gemist."

Lees het verhaal van Floor

pleegmeisje begeleiding
pleegkind begeleiding
Sanne maakte een uitstapje naar een andere organisatie

Jeugdbeschermer Sanne werkt sinds 2018 bij Jeugdbescherming west. Ze was benieuwd naar hoe een andere jeugdzorgorganisatie er vanbinnen uitzag. Uiteindelijk keerde ze na een jaar terug naar 'het nest'.

Lees het verhaal van Sanne

Jeugdbescherming west geeft je autonomie

Misschien is er wel een hele andere reden dat je ooit bent gestopt als jeugdzorgwerker of jeugdbeschermer. Je vond het werkklimaat bij je oude werkgever onprettig, de werkwijze paste niet bij je of je kreeg onvoldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen. Heel jammer natuurlijk!

Bij Jeugdbescherming west vinden we het belangrijk dat jij de ruimte krijgt om op jóuw manier te werken. Je krijgt voldoende ondersteuning om je verder te ontwikkelen, je wordt daarin echt gehoord. We investeren in jouw scholing met een levenslang leren traject en bieden je de mogelijkheid om diverse neventaken op te pakken binnen de organisatie. 

Lees meer

ondersteunen van pleegkinderen

Leren en talentontwikkeling

We begrijpen dat het als ervaren jeugdbeschermer belangrijk is om perspectief te hebben. Daarom hebben we bij Jeugdbescherming west ruim aandacht voor doorontwikkeling; we bieden we je onder andere taakverrijking en andere ontwikkelmogelijkheden. Ook bieden we continu vakspecifieke cursussen aan zodat je een leven lang kunt leren.

Lees meer