Jeugdbescherming gezinsbegeleiding

Zoek jij als ervaren jeugdzorgkracht meer uitdaging?

Word jeugdbeschermer!

Solliciteer nu

Jeugdbeschermer: jouw volgende stap?

Als ervaren jeugdzorgwerker heb jij al behoorlijk wat vlieguren gemaakt. Je bent gewend om met jongeren en gezinnen te werken en je weet hoe dingen werken binnen de jeugdzorg. Maar je wilt meer. Meer uitdaging, meer regie, een pittigere doelgroep, en langetermijn begeleiding van gezinnen. Je ambieert een functie als jeugdbeschermer! Lees op deze pagina meer over wat hierbij komt kijken en hoe jouw pad bij Jeugdbescherming west eruit kan zien.

jeugdbescherming gesprek
gesprek jeugdopvang

Ik vind jeugdbeschermer ontzettend mooi werk. En als je denkt dat het vak jeugdbeschermer je wat lijkt, moet je naar mijn mening zeker solliciteren. Je wordt niet in het diepe gegooid, er wordt echt rekening gehouden met jouw tempo en het is niet erg om fouten te maken. 

Natasja - jeugdbeschermer, oud-groepswerker

Het mooiste aan het werk als jeugdbeschermer vind ik dat je echt iets kunt betekenen voor de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Vooral als je wat langer betrokken bent bij een gezin en een band kunt opbouwen.

Mirjam - jeugdbeschermer

In plaats van een uitvoerende hulpverlenersrol, heb je als jeugdbeschermer meer een coördinerende functie, een regiefunctie. Daar krijg ik energie van!

Pieter - jeugdbeschermer, oud-groepswerker
jeugdopvang en begeleidingjeugdopvang en begeleiding


Ook de overstap maken naar jeugdbeschermer? 
Vind de vacature die bij jou past

begeleider notities

Waarom als jeugdzorgwerker overstappen naar een baan als jeugdbeschermer?

Er zijn diverse redenen waarom je zou overstappen naar een functie als jeugdbeschermer. Voor iedereen ziet die reden weer anders uit. In grote lijnen zijn dit veelvoorkomende redenen die onze professionals noemen:

  • Je wilt meer uitdaging in je werk.
  • Je wilt meer vanuit een helikopterview aan de slag met problemen in het gezin in plaats van hulpverlenend en/of op een deelgebied.
  • Je wilt meer invloed hebben, de vrijheid en verantwoordelijkheid hebben om te doen wat jij nodig acht voor een gezin.
  • Je wilt graag aan de slag met een pittigere doelgroep.
  • Je wilt graag langere tijd betrokken zijn bij jongeren/ kinderen en hun ouders, zodat je veranderingen op de langere termijn ziet.

Natasja maakte de overstap van groepswerker naar jeugdbeschermer. 

Lees haar verhaal 

Opleiding van jeugdzorgwerker naar jeugdbeschermer

Bij het werk als jeugdbeschermer komen heel wat vaardigheden kijken, en ook juridische kennis. Tijdens de uitgebreide 10-daagse opleiding leer je wat ervoor nodig is om het vak van jeugdbeschermer goed uit te voeren. Je leert over de juridische procedures die bij Jeugdbescherming komen kijken en je krijgt voldoende handvatten aangereikt zodat je hierna zelf aan de slag kunt.

Meer over het inwerkprogramma 

vader met pleegkinderen
jeugdopvang

Persoonlijke begeleiding

Als jeugdbeschermer komt er van alles op je af. Omdat je in je werk continu gespiegeld wordt, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Jouw begeleider persoonlijke ontwikkeling bij Jeugdbescherming west gaat daarom wekelijks of tweewekelijks met je in gesprek om jouw ervaringen en valkuilen te bespreken. Ook heb je in het eerste jaar regelmatige begeleide intervisies met je team. Het is belangrijk dat je bewust kunt reflecteren op je handelen, zodat je zekerder wordt als professional. Bij Jeugdbescherming west krijg je de ruimte om fouten te maken en echt toe te groeien naar het vak van jeugdbeschermer.

Deze oud-groepswerkers gingen je voor: lees hun verhalen!

jeugdopvang en begeleiding

Overstap van jeugdzorgmedewerker naar jeugdbeschermer: Pieters ervaringen

Van een functie in de ambulante jeugdzorg of groepswerker naar een baan als jeugdbeschermer. Waarom zou je die overstap maken? Pieter deed het en werkt inmiddels ook als trainer voor nieuwe jeugdbeschermers. Lees meer over zijn ervaringen.

lezen
ondersteunen van pleegkinderen

De overstap van groepswerker naar jeugdbeschermer: Natasja's ervaringen

Natasja werkte jarenlang als groepswerker op een woongroep met jongeren/kinderen. Ongeveer een halfjaar geleden maakte zij de overstap naar jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west Zeeland. Ze vertelt je graag meer over haar ervaringen. 

lezen

Waarom Jeugdbescherming west?

Met praktijkgerichte trainingen, talentontwikkelprogramma’s en opleidingen laten we je uitgroeien tot een sterke en volwaardige jeugdbeschermer.  Ook als je SKJ-registratie als jeugdzorgwerker is verlopen, bieden we je de kans om als jeugdbeschermer in te stromen. We doen er alles aan om jou als ervaren groepswerker, ambulant hulpverlener of wijkteammedewerker een soepele start te geven als jeugdbeschermer! Ook heb je bij ons volop doorgroeimogelijkheden, zodat je je kunt blijven ontwikkelen als professional.

Werken bij

ondersteunen van pleegkinderen