Jeugdbescherming zelfstandig wonen

Heb jij interesse in een overstap naar jeugdbeschermer?

Neem contact op!

Solliciteer nu

Jeugdbeschermer: jouw volgende stap?

Jij hebt een echte passie voor het werken met kinderen en jongeren. Je werkt bijvoorbeeld al langere tijd in het onderwijs, als wijkagent of als sportcoach. Daar kom je direct of indirect, diverse problemen tegen die thuis spelen. Soms springt er een kind uit, waarvan je denkt: kon ik maar meer doen om hem of haar te helpen. Want ieder kind of jongere verdient een toekomst, door veilig op te groeien. Ligt hier je hart? Dan is een carrièreswitch naar jeugdbeschermer een mooie stap. Heb jij die ambitie? Lees op deze pagina meer over wat hierbij komt kijken en hoe jouw pad bij Jeugdbescherming west eruit kan zien.

jeugdbescherming gesprek
jeugdbescherming

Ik wilde graag voldoende worden aangestuurd, maar ook de ruimte om elkaar kritisch aan te kunnen spreken. Een veilig en warm team, waarin je je kwetsbaar kunt opstellen. En dat is precies wat ik heb gevonden bij Jeugdbescherming west in het team waarin ik nu zit, in Dordrecht.

Desiree - kwam uit het praktijkonderwijs, is nu jeugdbeschermer

Het mooiste aan het werk als jeugdbeschermer vind ik dat je echt iets kunt betekenen voor de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Vooral als je wat langer betrokken bent bij een gezin en een band kunt opbouwen.

Mirjam - jeugdbeschermer

Ik krijg terug dat mijn ervaring als advocaat heel verfrissend is. Ik denk bijvoorbeeld: de cliënt heeft ook verplichtingen, en daar mag hij best op gewezen worden. Want als die nou meewerkt, dan zijn we er allemaal sneller vanaf. Daarin mogen jeugdbeschermers soms best iets pro-actiever zijn, vind ik

Jantien - jeugdbeschermer, voorheen advocaat
jeugdopvang en begeleidingjeugdopvang en begeleiding


Ook de overstap maken naar jeugdbeschermer? 
Vind de vacature die bij jou past

begeleider notities

Waarom omscholen tot jeugdbeschermer?

Herken je je in het bovenstaande verhaal? Of misschien zie je in jouw dagelijks werk wel vanaf de zijlijn jeugdbeschermers aan het werk en denk je: dat kan beter. We merken dat steeds meer zij-instromers interesse hebben om het vak van jeugdbeschermer te leren. Voor iedereen ziet die reden weer anders uit. Veelvoorkomende redenen die onze professionals noemen om zich te laten omscholen:

-    Je bent op zoek naar meer zingeving in je werk.
-    Je wilt iets nieuws: een uitdagende en afwisselende baan.
-    Je wilt een grotere cirkel van invloed hebben, waarbij je gezinnen écht kunt helpen.

Jantien maakte de overstap van advocaat naar jeugdbeschermer. 

Lees haar verhaal 

Opleiding tot jeugdbeschermer

Bij het werk als jeugdbeschermer komen heel wat vaardigheden kijken, en ook juridische kennis. Tijdens de uitgebreide 10-daagse opleiding leer je wat ervoor nodig is om het vak van jeugdbeschermer goed uit te voeren. Je leert over de juridische procedures die bij Jeugdbescherming komen kijken en je krijgt voldoende handvatten aangereikt zodat je hierna zelf aan de slag kunt.

Meer over het inwerkprogramma 

vader met pleegkinderen
jeugdopvang

Persoonlijke begeleiding

Als jeugdbeschermer komt er door de diverse problematieken van alles op je af. Omdat je in je werk continu gespiegeld wordt, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Jouw begeleider persoonlijke ontwikkeling bij Jeugdbescherming west gaat daarom wekelijks of tweewekelijks met je in gesprek om jouw ervaringen en valkuilen te bespreken. Ook heb je in het eerste jaar regelmatige begeleide intervisies met je team. Het is belangrijk dat je bewust kunt reflecteren op je handelen, zodat je zekerder wordt als professional. Bij Jeugdbescherming west krijg je de ruimte om fouten te maken en echt toe te groeien naar het vak van jeugdbeschermer.

Waarom Jeugdbescherming west?

Wij geven jou als zij-instromer een kans

Ben je gedreven om aan de slag te gaan als jeugdbeschermer? Dan geeft Jeugdbescherming west je graag een kans. Ook als je niet de juiste studie-achtergrond hebt, maar wel veel ervaring met jongeren. Of wanneer je wel met jeugd werkt, maar nog geen SKJ-registratie hebt. Met behulp van een EVC- of EC-traject helpen we je op weg. Jeugdbescherming west staat open voor jou en we doen er alles aan om jou de kans te bieden om als jeugdbeschermer in te stromen! Denk bijvoorbeeld aan ons initiatief 'StapIn Jeugdzorg' dat zich richt op omscholing.

Lees meer

ondersteunen van pleegkinderen

Deze zij-instromers gingen je voor: lees hun verhalen!

jeugdopvang en begeleiding

Van advocaat naar jeugdbeschermer: Jantien deed het!

Na haar studie begon Jantien haar carrière als asieljurist. Na 15 jaar advocatuur maakte zij in januari 2022 de overstap naar een baan als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west. Wat trok haar aan in het vak en wat zijn haar drijfveren?

lezen
Pleeggezin jeugdbescherming

Van praktijkschool naar de jeugdzorg: het verhaal van Desiree

3 jaar geleden maakte Desiree de overstap van ondersteuning coördinator op een middelbare praktijkschool naar een baan als jeugdbeschermer. Hoe heeft ze de eerste periode beleefd, en hoe bevalt het haar inmiddels bij Jeugdbescherming west? Lees haar verhaal hier.

lezen
56830