Jeugdbescherming zelfstandig wonen

Heb jij interesse in een overstap naar jeugdbeschermer?

Neem contact op!

Solliciteer nu

Jeugdbeschermer: jouw volgende stap?

Jij hebt een echte passie voor het werken met kinderen en jongeren. Je werkt bijvoorbeeld al langere tijd in het onderwijs, als wijkagent of als sportcoach. Daar kom je direct of indirect, diverse problemen tegen die thuis spelen. Soms springt er een kind uit, waarvan je denkt: kon ik maar meer doen om hem of haar te helpen. Want ieder kind of jongere verdient een toekomst, door veilig op te groeien. Ligt hier je hart? Dan is een carrièreswitch naar jeugdbeschermer een mooie stap. Heb jij die ambitie? Lees op deze pagina meer over wat hierbij komt kijken en hoe jouw pad bij Jeugdbescherming west eruit kan zien.

jeugdbescherming gesprek
jeugdbescherming

Ik wilde graag voldoende worden aangestuurd, maar ook de ruimte om elkaar kritisch aan te kunnen spreken. Een veilig en warm team, waarin je je kwetsbaar kunt opstellen. En dat is precies wat ik heb gevonden bij Jeugdbescherming west in het team waarin ik nu zit, in Dordrecht.

Desiree - kwam uit het praktijkonderwijs, is nu jeugdbeschermer

Het mooiste aan het werk als jeugdbeschermer vind ik dat je echt iets kunt betekenen voor de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Vooral als je wat langer betrokken bent bij een gezin en een band kunt opbouwen.

Mirjam - jeugdbeschermer

Ik krijg terug dat mijn ervaring als advocaat heel verfrissend is. Ik denk bijvoorbeeld: de cliënt heeft ook verplichtingen, en daar mag hij best op gewezen worden. Want als die nou meewerkt, dan zijn we er allemaal sneller vanaf. Daarin mogen jeugdbeschermers soms best iets pro-actiever zijn, vind ik

Jantien - jeugdbeschermer, voorheen advocaat
jeugdopvang en begeleidingjeugdopvang en begeleiding


Ook de overstap maken naar jeugdbeschermer? 
Vind de vacature die bij jou past

begeleider notities

Waarom omscholen tot jeugdbeschermer?

Herken je je in het bovenstaande verhaal? Of misschien zie je in jouw dagelijks werk vanaf de zijlijn jeugdbeschermers aan het werk en denk je: dat wil ik ook! We zien dat steeds meer zij-instromers interesse hebben om het vak van jeugdbeschermer te leren. Voor iedereen ziet die reden weer anders uit, zoals:

  • Je bent op zoek naar meer zingeving in je werk.
  • Je wilt iets nieuws: een uitdagende en afwisselende baan.
  • Je wilt een grotere cirkel van invloed hebben, waarbij je gezinnen écht kunt helpen.

Opleiding tot jeugdbeschermer

Bij het werk als jeugdbeschermer komen heel wat vaardigheden kijken, net als juridische kennis. Ter voorbereiding daarop bieden we je een uitgebreid inwerkprogramma van een jaar aan, op kosten van Jeugdbescherming west. Hierin krijg je uitgebreide scholing en leer je met je collega’s vanuit de praktijk. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het leren toepassen van de methodiek en het reflecteren op je eigen handelen.

Meer over het inwerkprogramma 

vader met pleegkinderen
jeugdopvang

Persoonlijke begeleiding

Als jeugdbeschermer komt er door de diverse soorten problematiek van alles op je af; daarom is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Dit helpt je om in balans te blijven en goede keuzes te maken voor het gezin dat je begeleidt. Jouw begeleider persoonlijke ontwikkeling gaat daarom wekelijks of tweewekelijks met je in gesprek om jouw ervaringen en valkuilen te bespreken. Ook heb je in het eerste jaar regelmatig begeleide intervisies met je team. Het is belangrijk dat je bewust kunt reflecteren op je handelen, zodat je zekerder wordt als professional. Bij ons krijg je de ruimte om om te leren, te ontwikkelen en echt toe te groeien naar het vak van jeugdbeschermer.

Waarom Jeugdbescherming west?

Wij geven jou als zij-instromer een kans

Ben je gedreven om aan de slag te gaan als jeugdbeschermer? Dan geeft Jeugdbescherming west je graag een kans. Ook als je niet de juiste studie-achtergrond hebt, maar wel veel ervaring met jongeren. Of wanneer je wel met jeugd werkt, maar nog geen SKJ-registratie hebt. Met behulp van een EVC- of EC-traject helpen we je op weg. Heb je nog een studieovereenkomst lopen met je huidige werkgever? Onder bepaalde voorwaarden kunnen we eventuele studie- of scholingskosten overnemen. Jeugdbescherming west staat open voor jou en we doen er alles aan om jou de kans te bieden om als jeugdbeschermer in te stromen!

jeugdbeschermers

Deze zij-instromers gingen je voor: lees hun verhalen!

jeugdopvang en begeleiding

Van advocaat naar jeugdbeschermer: Jantien deed het!

Na haar studie begon Jantien haar carrière als asieljurist. Na 15 jaar advocatuur maakte zij in januari 2022 de overstap naar een baan als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west. Wat trok haar aan in het vak en wat zijn haar drijfveren?

lezen
Pleeggezin jeugdbescherming

Van praktijkschool naar de jeugdzorg: het verhaal van Desiree

3 jaar geleden maakte Desiree de overstap van ondersteuning coördinator op een middelbare praktijkschool naar een baan als jeugdbeschermer. Hoe heeft ze de eerste periode beleefd, en hoe bevalt het haar inmiddels bij Jeugdbescherming west? Lees haar verhaal hier.

lezen