jeugdbescherming
Terug naar overzicht

Van advocaat naar jeugdbeschermer: Jantien deed het!

Solliciteer nu
Johanneke van der Kooij

Jantien begon na haar studie haar carrière als asieljurist. Na haar beëdiging in 2006, is zij 15 jaar lang als advocaat werkzaam geweest. In januari 2022 maakte zij de overstap naar een baan als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west. Een ongebruikelijke keuze voor een advocaat, waar ze tot op de dag van vandaag achter staat. Wat trok haar aan het werk als jeugdbeschermer en wat zijn haar drijfveren? Lees het verhaal van Jantien.

Hoe ziet je achtergrond in de advocatuur eruit?

“Eerst ben ik werkzaam geweest op het terrein van bestuursrecht, met name de rechtsgebieden sociale zekerheid, bijstandszaken en het reguliere vreemdelingrecht. Toen ben ik advocaat geworden in Personen- en Familierecht, inclusief dus het Jeugdrecht. Dit werk lag me wel. Je werkt met ouders die te maken krijgen met een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing, of zaken waarin omgang, gezag en alimentatie aan de orde zijn. Ik heb dit werk 15 jaar lang gedaan, waarvan ik de laatste zes jaren een eigen praktijk had.”

Waarom deze switch?

“Ik persoonlijk liep er te vaak tegenaan dat je als advocaat de belangen van een cliënt dient te behartigen, maar dat de cliënt- advocaat relatie te vaak onder druk kwam te staan vanwege verschillende redenen. Soms verschilden bijvoorbeeld de visies in de aanpak van een zaak te veel en dan lijkt het erop dat je ondertussen aan de achterkant moet vechten. Daarbij moest ik mijn cliënten blijven vertellen dat ze de rekening moesten betalen, terwijl ik wist dat ze soms dik in de schulden zaten. Die strijd vond ik steeds moeilijker worden.”

“Toen kwam de lockdown en alles ging dicht - ook de rechtbanken. Ik dacht: wat doe ik eigenlijk, ik heb helemaal geen nuttig werk. Toen ben ik via-via in gesprek geraakt met Jeugdbescherming west. Mijn eerste reactie was: ik word geen jeugdbeschermer, dat kan ik niet. Maar toen ben ik gaan praten met jeugdbeschermers die ik kende van eigen zaken en een kennis die jeugdbeschermer was. Ze zeiden: waarschijnlijk wil je vanuit je achtergrond als advocaat te snel resultaat bereiken, maar ik denk dat je het wel kan gaan proberen.”

 

pleegkind lachend

Heb jij het in je?

Doe nu de test en kom erachter of er een echte jeugdbeschermer in jou schuilt.

Doe de test

Een frisse blik op de jeugdzorg

Jantien kreeg in eerste instantie een baan als ondersteunend jeugdbeschermer. Een rol zonder eindverantwoordelijkheid voor de cliënt, waarin ze veel meeloopt met collega’s en de jeugdbeschermers ondersteunt met de administratieve taken. Het juridische gedeelte is voor haar met haar achtergrond niet erg ingewikkeld: van stukken schrijven tot spreken in de rechtbank. Collega’s benaderen haar regelmatig met juridische vragen. Jantien: “Mensen zitten met iets juridisch en denken gelijk: jij weet dit toch? Dat is wel grappig. Ik krijg daarnaast ook terug dat mijn ervaring als advocaat heel verfrissend is. Ik denk bijvoorbeeld: de cliënt heeft ook verplichtingen, en daar mag hij best op gewezen worden. Want als die nou meewerkt, dan zijn we er allemaal sneller vanaf. Daarin mogen jeugdbeschermers soms best iets pro-actiever zijn, vind ik.”

“Ik stond als advocaat altijd aan”

Het werk als jeugdbeschermer geeft haar meer vrijheid dan haar vorige carrière, vertelt Jantien: “De advocatuur is best een harde tak, zeker als je je eigen praktijk hebt. Daarom stond ik ook altijd aan, dag en nacht. Ik lag op vakantie in m’n slaapzakje mijn mobiel te checken of er nog berichtjes waren. Nu is dat niet meer zo: als ik weg ben staat m’n telefoon uit en dan ben ik er ook niet meer.”

pleeggezin ondersteunen
contact met begeleiders

Een completer beeld van gezinnen

Nog een belangrijk verschil tussen haar huidige werk als jeugdbeschermer en haar eerdere advocatenbestaan: het contact met kinderen. Jantien: “Vroeger zag ik die kinderen nooit, ik sprak alleen de ouders. Als advocaat mag je namelijk alleen spreken met meerderjarigen. Doordat ik nu op een andere plek sta, heb ik een completer beeld van hoe het loopt in gezinnen.”
Er zijn ook overeenkomsten te vinden, vertelt ze: “Voor beide vakken geldt: je begint eraan en probeert het zo goed mogelijk te doen, maar je weet nooit of het 100% gaat lukken. Voordeel nu is dat ik niet tot in den treure schriftelijk hoef te bevestigen dat het risico er bestaat dat het niet lukt.”

Post-HBO opleiding pedagogiek

“Het traject tot jeugdbeschermer houdt ook in dat ik weer de schoolbanken in moet: ik doe nu een post-HBO-opleiding pedagogiek. Heel erg leuk, zeker in combinatie met het stuk cliëntcontact. Het is erg interessant om te leren over hoe het werkt in pedagogiek: opvoeden, beschermingsfactoren, risicofactoren. Ik ben heel geïnteresseerd in mensen: wat maakt dat mensen bepaald gedrag vertonen, en hoe kun je daarop sturen en patronen doorbreken.”

Jeugdbeschermer en advocaat: 2 verschillende werelden?

“Mijn bpo’er (begeleider persoonlijke ontwikkeling) was eerst stomverbaasd dat ik advocaat was geweest. En ik moet zeggen dat ik zelf ook nog erg moest wennen om aan de andere kant te staan. Zeker in het begin merkte ik bij mezelf ook wel wij-zij denken op. Als we een gesprek hadden over het gezag van het kind zei ik: “als jullie dat vinden, dan gaat de rechter daarin mee”. Daarin moest ik dan wel gecorrigeerd worden, “je bedoelt: als wíj dat vinden”. 

Jeugdbescherming gezinsbegeleiding
pleegkind helpen

Verschillende procedures doorzien

“Wat ik als advocaat kan inbrengen in de jeugdbescherming is dat ik verschillende procedures doorzie, en de juridische risico’s die hieraan verbonden zijn. Omdat ik gewend ben op een andere manier belangen te behartigen, zie ik punten in het proces die een hulpverlener niet ziet. Een voorbeeld: een tijdje terug had ik een discussie met een collega over een echtscheidingsgeval. Moeder heeft een informatieverplichting aan vader om hem te voorzien van informatie over de kinderen, maar ze werd door die man gestalkt. Mijn collega vond dat de moeder toch die informatieverplichting moest nakomen, want het stond in de wet. Puur gericht op de kinderen moet dit inderdaad, maar het is een groter geheel. Want in de stalkingsprocedure verzwakt dit wel haar positie als zij steeds contact blijft zoeken.”

“We moeten in de jeugdbescherming beter gebruikmaken van advocaten”

Jantien ziet in de praktijk mogelijkheden voor verbetering in de samenwerking tussen advocatuur en jeugdbeschermers. Jantien: “Daar probeer ik actief op te sturen. Ik zeg tegen jeugdbeschermers: “Heb je die advocaat al wel eens gebeld?”. De functie van een advocaat in zo’n jeugdbeschermingstraject is belangrijk, en daar moet eigenlijk meer gebruik van gemaakt worden. In het verleden kwam ik ook wel eens niet uit een zaak, dan belde ik wel eens de jeugdbeschermer op. Met samenwerken kom je alleen maar verder.”

jeugdopvang en begeleiding

Advocaat en jeugdbeschermer worden? Doen!

“Wat ik andere advocaten die de carrièreswitch naar jeugdbeschermer overwegen wil meegeven? Voor mij is het een mooie aanvulling op het advocaten-vak; je raakt niks kwijt, er komt juist een element bij. Met name het pedagogische gedeelte is voor mij een hele mooie verrijking op het strakke juridische dienstverlenen dat je de hele tijd doet als advocaat. En het belangrijkste: je kunt er werkelijk toe doen voor kinderen en gezinnen. Als advocaat is het toch vaak strijden in procedures: het gaat over geld en cijfers, succes of mislukking. Als jeugdbeschermer ga je echt met iemand in gesprek over hoe die persoon zich voelt. Als je dat interessant vindt en je bent een mensenmens die de wereld wil verbeteren, dan is het echt een leuke switch!”