Jeugdbescherming zelfstandig wonen

Heb jij interesse in een overstap naar jeugdbeschermer?

Neem contact op!

Solliciteer nu

Jeugdbeschermer: jouw volgende stap?

In je huidige functie heb jij misschien al behoorlijk wat vlieguren gemaakt. Maar je wilt meer. Meer uitdaging, meer regie, een pittigere doelgroep, en langetermijn begeleiding van gezinnen. Je ambieert een functie als jeugdbeschermer! Lees op deze pagina meer over wat hierbij komt kijken en hoe jouw pad bij Jeugdbescherming west eruit kan zien.

jeugdbescherming gesprek
jeugdbescherming

Ik wilde graag voldoende worden aangestuurd, maar ook de ruimte om elkaar kritisch aan te kunnen spreken. Een veilig en warm team, waarin je je kwetsbaar kunt opstellen. En dat is precies wat ik heb gevonden bij Jeugdbescherming west in het team waarin ik nu zit, in Dordrecht.

Desiree - kwam uit het praktijkonderwijs, is nu jeugdbeschermer

Het mooiste aan het werk als jeugdbeschermer vind ik dat je echt iets kunt betekenen voor de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Vooral als je wat langer betrokken bent bij een gezin en een band kunt opbouwen.

Mirjam - jeugdbeschermer

Ik krijg terug dat mijn ervaring als advocaat heel verfrissend is. Ik denk bijvoorbeeld: de cliënt heeft ook verplichtingen, en daar mag hij best op gewezen worden. Want als die nou meewerkt, dan zijn we er allemaal sneller vanaf. Daarin mogen jeugdbeschermers soms best iets pro-actiever zijn, vind ik

Jantien - jeugdbeschermer, voorheen advocaat
jeugdopvang en begeleidingjeugdopvang en begeleiding


Ook de overstap maken naar jeugdbeschermer? 
Vind de vacature die bij jou past

begeleider notities

Waarom omscholen tot jeugdbeschermer?

Er zijn diverse redenen waarom je je zou laten omscholen naar een functie als jeugdbeschermer. Voor iedereen ziet die reden weer anders uit. In grote lijnen zijn dit veelvoorkomende redenen die onze professionals noemen:

-    Je wilt meer uitdaging in je werk.
-    Je wilt meer vanuit een helikopterview aan de slag met problemen in het gezin in plaats van hulpverlenend en/of op een deelgebied.
-    Je wilt meer invloed hebben, de vrijheid en verantwoordelijkheid hebben om te doen wat jij nodig acht voor een gezin.
-    Je wilt graag aan de slag met een pittigere doelgroep.
-    Je wilt graag langere tijd betrokken zijn bij jongeren/ kinderen en hun ouders, zodat je veranderingen op de langere termijn ziet.

Jantien maakte de overstap van advocaat naar jeugdbeschermer. 

Lees haar verhaal 

Opleiding van jeugdzorgwerker naar jeugdbeschermer

Bij het werk als jeugdbeschermer komen heel wat vaardigheden kijken, en ook juridische kennis. Tijdens de uitgebreide 10-daagse opleiding leer je wat ervoor nodig is om het vak van jeugdbeschermer goed uit te voeren. Je leert over de juridische procedures die bij Jeugdbescherming komen kijken en je krijgt voldoende handvatten aangereikt zodat je hierna zelf aan de slag kunt.

Meer over het inwerkprogramma 

vader met pleegkinderen
jeugdopvang

Persoonlijke begeleiding

Als jeugdbeschermer komt er van alles op je af. Omdat je in je werk continu gespiegeld wordt, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Jouw begeleider persoonlijke ontwikkeling bij Jeugdbescherming west gaat daarom wekelijks of tweewekelijks met je in gesprek om jouw ervaringen en valkuilen te bespreken. Ook heb je in het eerste jaar regelmatige begeleide intervisies met je team. Het is belangrijk dat je bewust kunt reflecteren op je handelen, zodat je zekerder wordt als professional. Bij Jeugdbescherming west krijg je de ruimte om fouten te maken en echt toe te groeien naar het vak van jeugdbeschermer.

Waarom Jeugdbescherming west?

Volop doorgroeimogelijkheden

Met praktijkgerichte trainingen, talentontwikkelprogramma’s en opleidingen laten we je uitgroeien tot een sterke en volwaardige jeugdbeschermer.  Ook als je SKJ-registratie als jeugdzorgwerker is verlopen, bieden we je de kans om als jeugdbeschermer in te stromen. We doen er alles aan om jou als ervaren groepswerker, ambulant hulpverlener of wijkteammedewerker een soepele start te geven als jeugdbeschermer!

Werken bij

ondersteunen van pleegkinderen

Deze zij-instromers gingen je voor: lees hun verhalen!

jeugdopvang en begeleiding

Van advocaat naar jeugdbeschermer: Jantien deed het!

Jantien begon na haar studie haar carrière als asieljurist. Na 15 jaar advocatuur, maakte zij in januari 2022 de overstap naar een baan als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west. Wat trok haar aan in het vak en wat zijn haar drijfveren?

lezen
Pleeggezin jeugdbescherming

Van praktijkschool naar de jeugdzorg: het verhaal van Desiree

Desiree maakte 3 jaar geleden de overstap van ondersteuning coördinator op een middelbare praktijkschool naar een baan als jeugdbeschermer. Hoe heeft ze de eerste periode beleefd, en hoe bevalt het haar inmiddels bij Jeugdbescherming west? Lees haar verhaal hier.

lezen