jeugdbescherming west
Terug naar overzicht

Jeugdbeschermer versus jeugdzorgwerker: de verschillen en leerpunten

Solliciteer nu
Johanneke van der Kooij

Werk jij al in de jeugdzorg, en overweeg je om de overstap te maken naar jeugdbeschermer? Dan zijn er al zeker vaardigheden die je hebt en kunt inzetten als jeugdbeschermer. Denk aan de technieken van gespreksvoering. Natuurlijk ga je nog veel meer leren tijdens je traject als jeugdbeschermer.  Benieuwd naar wat je gaat leren tijdens je opleiding tot jeugdbeschermer? Welke leerpunten vooral van belang zijn voor jouw jeugdzorgfunctie? En waarin de grootste verschillen zitten met jouw huidige functie? We zetten het per functie voor je op een rij.

pleegkind lachend

Heb jij het in je?

Doe nu de test en kom erachter of er een echte jeugdbeschermer in jou schuilt.

Doe de test

1.    Van groepswerker naar jeugdbeschermer

Ben jij gewend om elke dag op de groep te staan met je collega en met je cliënten samen de dagelijkse dingen te doen? Dan is het grootste verschil met een functie als jeugdbeschermer dat je straks vooral bezig bent met het schakelen met ouders en hulpverleners. Je bent veel meer overkoepelend bezig dan hoofdzakelijk met de kinderen of jongeren. De veiligheid in de omgeving van het kind of de jongere staat centraal. Ook woon je rechtszittingen bij, een heel nieuw terrein voor jou als groepswerker.

Wat je al hebt

  • Je kunt je goed inleven in jongeren en bouwt makkelijk een band met ze op.
  • Je begrijpt hoe belangrijk het is om jongeren en kinderen zelf te betrekken bij beslissingen en niet over ze te praten, maar met ze te praten.
  • Je hebt al contact met het systeem om de jeugdige heen (ouders/ school/ hulpverlening).

 

Wat je leert tijdens jouw opleiding tot jeugdbeschermer

  • Overkoepelend denken, overstijgend kijken naar het hele leven van het kind of de jongere.
  • Inzicht in de juridische procedures die bij jeugdbescherming komen kijken.
  • Het opstellen van doelstellingen om negatieve patronen in gezinnen om te zetten naar positieve.
  • Omgaan met weerstand.

Goed om te weten: zwaarwegende beslissingen neem je nooit alleen, maar áltijd in overleg met je team.

Wat is het grootste verschil met de functie jeugdbeschermer?

Het grootste verschil tussen je huidige functie als groepswerker en jeugdbeschermer is dat het contact met de kinderen, jongeren en gezinnen er anders uitziet. Als groepswerker heb je de hele dag contact met kinderen en jongeren. Als jeugdbeschermer schakel je tussen alle personen die om het kind of de jongere en het gezin staan. Je hebt dus contact met het gezin, maar ook bijvoorbeeld met docenten, familie en hulpverleners. Je hebt meer een overkoepelende rol, met als hoofddoel een kind blijvend veilig houden. Je kunt in dit werk enorm veel betekenen voor de veiligheid van een kind of jongere!

2.    Van ambulant hulpverlener naar jeugdbeschermer

Als ambulant hulpverlener jeugd ben je vooral uitvoerend bezig, op 1 deelgebied. Je regelt bijvoorbeeld voor een gezin de financiën, het huishouden of brengt structuur aan in hun week. Maar misschien zie je wel dat er veel meer andere dingen spelen, waar je niks mee kunt omdat dat buiten jouw invloedssfeer ligt. Je kan dan alleen maar signaleren. Dit kan een reden zijn voor een ambulant hulpverlener om een baan als jeugdbeschermer te overwegen. Ook het verlangen naar meer uitdaging is een veelvoorkomende reden voor ambulant hulpverleners om de overstap te maken naar jeugdbeschermer.

Wat je al hebt

  • Je kan goed aansluiten bij jongeren en ouders.
  • Je bent gewend om problemen te analyseren en tot een goed plan van aanpak te komen.
  • Je hebt ervaring met het werken in de gezinssituatie en het systeem eromheen (ouders/school/hulpverlening).

 

Wat je leert tijdens jouw opleiding tot jeugdbeschermer

  • Groeien in het soms afdwingen van zaken op het moment dat dit nodig is.
  • Breder denken, want je bent met het hele gezin bezig als vraagstuk in plaats van met een deelprobleem.
  • Het loslaten van het hulpverlenen, want je hebt als jeugdbeschermer meer een regiefunctie.
  • Inzicht in de juridische procedures die bij jeugdbescherming komen kijken.

 

Waar moet je rekening mee houden bij de overstap als ambulant hulpverlener?

Als jeugdbeschermer werk je in het zogenaamde gedwongen kader. Dit betekent dat de rechter heeft besloten dat onze begeleiding nodig is. In de eerste fase van het contact investeren we dus ook veel in het contact met ouders om een goede relatie op te bouwen. Jouw taak is het blijvend veilig houden van het kind. Bij Jeugdbescherming west krijg je daar de nodige begeleiding voor. Je bouwt jouw cases op je eigen tempo op en kijkt de eerste maanden vooral heel veel mee met je collega's. Zo krijg je de tijd om te wennen aan die switch.

3.    Van wijkteammedewerker naar jeugdbeschermer

In een gedeelte van ‘jouw’ gezinnen werk je al met een jeugdbeschermer samen. Je bent dus al redelijk bekend met het verschil tussen jouw functie en die van jeugdbeschermer. Waarom overwegen wijkteammedewerkers zoals jij de overstap naar jeugdbeschermer? Dat is vaak vanwege een aantal redenen:

  • Je zoekt uitdaging in de pittigheid van de doelgroep.
  • Je wilt graag duidelijkere kaders en meer invloed. Je hebt als jeugdbeschermer meer verantwoordelijkheid en daarmee ook de vrijheid om te doen wat jij nodig acht voor het gezin.

Een mooie uitgangspositie om een volgende stap te maken. We zien dan ook in de praktijk vaak dat oud-wijkteammedewerkers sterke jeugdbeschermers zijn.

Wat je al hebt:

  • Je kan goed aansluiten bij jongeren en ouders.
  • Ervaring met het rapporteren van resultaten.
  • Je bent gewend om problemen te analyseren en tot een goed plan van aanpak te komen.
  • Je hebt ervaring met het werken in de gezinssituatie.
  • Je hebt ervaring met complexe problematiek.

Wat je leert tijdens jouw opleiding tot jeugdbeschermer:

  • Het aanleren van de juridische procedures en het samenwerken met de rechtbank is nieuw.
  • Het leren omgaan met weerstand.
  • Leren nemen van beslissingen in het belang van de veiligheid van het kind.

 

Waar moet je rekening mee houden als wijkteammedewerker?

Als wijkteammedewerker heb je al veel vaardigheden die van pas komen als jeugdbeschermer. De kennis die je nog niet hebt, zoals de juridische procedures komen aan bod tijdens je inwerkproces.

Jeugdbeschermer: onderdeel van de keten

Als jeugdbeschermer werk je in de keten van gezins- en kindveiligheid. Je werkt dus veel samen met andere jeugdzorgorganisaties en organisaties zoals Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Allemaal met maar één doel: zorgen voor de duurzame veiligheid van kinderen. Omdat je nauw samenwerkt met uiteenlopende jeugdzorghulpverleners, sta je er in dit vak nooit alleen voor. En omdat geen gezin hetzelfde is, is het werk erg afwisselend. 

Pleeggezin jeugdbescherming