Wil je jeugdbeschermer worden? Dan kun je bij ons aan de slag als jeugdbeschermer in opleiding. Hierbij volg je een traject om je SKJ-registratie te behalen, die vereist is om als jeugdbeschermer te werken. Ondertussen doe je waardevolle werkervaring op onder begeleiding van een ervaren jeugdbeschermer. Samen met de collega’s uit het team (jeugdbeschermers, gedragswetenschapper, teammanager, gespreksbegeleider) ben je nauw betrokken bij de kinderen en gezinnen en werk je aan het vergroten van de veiligheid van kinderen en jongeren.
Ontdek hun verhalen en ervaringen.
Als jeugdbeschermer in opleiding werk je nauw samen met een jeugdbeschermer in de begeleiding van kinderen en gezinnen. Je start met ondersteunend werk, zoals verzoekschriften schrijven, meegaan op huisbezoeken of instanties bellen waar het kind geholpen kan worden. Geleidelijk aan neem je steeds meer gezinnen onder je hoede waarvan het kind onder toezicht is gesteld. Vaak gaat het hierbij om kinderen die in de knel komen vanwege een complexe scheiding of de psychiatrische problematiek van hun ouders. Soms begeleid je een gezin waarvan een kind een jeugdreclasseringsmaatregel heeft gekregen. Een kinderrechter kan die maatregel uitspreken als het kind een delict heeft gepleegd.
Bij Jeugdbescherming west hebben we regelmatig vacatures voor jeugdbeschermers in opleiding. In deze functie krijg je de kans om te groeien in een uitdagende en dynamische omgeving. Je begint met een intensieve inwerkperiode waarin je alle basisprincipes en werkwijzen van jeugdbescherming leert kennen. Tijdens deze periode ontvang je begeleiding van ervaren professionals en breng je jouw vaardigheden en kennis direct in de praktijk. Dit is een unieke kans om je te specialiseren in het werkveld van jeugdbescherming en bij te dragen aan het welzijn van kinderen en jongeren die extra zorg en ondersteuning nodig hebben.
Onze vacatures richten zich op ambitieuze professionals die zich willen ontwikkelen tot regievoerders in de jeugdzorg. Je krijgt bij ons de kans om te werken aan verschillende complexe casussen, variërend van gezinnen met complexe scheidingen tot jongeren met strafrechtelijke problemen. Tijdens je opleidingstraject werk je nauw samen met verschillende professionals, waaronder gedragswetenschappers, teammanagers, en andere hulpverleners, om te zorgen voor een integrale benadering van de hulpverlening. Dit werk vraagt om sterke communicatieve vaardigheden, doorzettingsvermogen en een sterk empathisch vermogen. Bij Jeugdbescherming west investeren we in jouw persoonlijke en professionele groei, zodat jij kunt uitgroeien tot een volwaardige jeugdbeschermer.
Ben je eenmaal jeugdbeschermer? Dan voer je de regie over de hulpverlening voor het gezin. Hierbij heb je één doel: het kind weer in een blijvend veilige, stabiele omgeving krijgen. Dat doe je door middel van een gezinsgerichte aanpak: je analyseert gezinspatronen en helpt, samen met de andere betrokken hulpverleners, het gezin om die patronen te doorbreken. Je werkt samen met bijvoorbeeld de school van het kind, de huisarts, de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, de ouders, pleegouders, het gezinshuis of de groep waar de kinderen verblijven. Ook betrek je het informele netwerk, zoals buren, familieleden en vrienden, bij je aanpak. Met alle betrokkenen bespreek je de signalen en de voortgang van de doelen. Vervolgens rapporteer je de voortgang aan de kinderrechter.
Je kunt natuurlijk niet zomaar als jeugdbeschermer aan de slag. Afhankelijk van je eerdere werkervaring wordt bepaald wat er nodig is om je bij het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) te mogen registreren. Naast je werk volg je een EVC-traject om jouw SKJ-registratie te behalen. Dit kun je volgen wanneer je de benodigde competenties al eerder hebt verworven of ervaring hebt met kwetsbare gezinnen of jongeren, bijvoorbeeld bij de politie. Je achtergrond, profiel en ervaring bepalen de duur van het traject. Wij zorgen ervoor dat je kunt werken aan competenties die je nog niet hebt, onder begeleiding van een ervaren jeugdbeschermer.
Als jeugdbeschermer in opleiding komt er veel op je af. Je wordt af en toe flink uitgedaagd door lastige situaties; als professional, maar ook als persoon. Gelukkig sta je er niet alleen voor en krijg je van ons alle steun die je nodig hebt:
Je staat stevig in je schoenen en geeft niet zomaar op.
Je kunt goed het overzicht bewaren en regie voeren.
Je bent daadkrachtig én verbindend; je neemt afgewogen beslissingen waar je achter kunt staan.
Tijdens de eerste kennismaking toetsen we of je een realistisch beeld hebt van de functie, en kijken we naar jouw persoonlijkheid: wat zijn je sterke punten en wat zijn je valkuilen? Het kan zijn dat we je een casus voorleggen: een realistische werksituatie die je in de praktijk kunt tegenkomen.
Na een geslaagde kennismaking nodigen we je uit voor een assessment. De uitkomst hiervan beschrijft o.a. jouw mate van zelfreflectie, zelfstandigheid en hoe stevig je in je schoenen staat. Hierover ontvang je direct een verslag, dat we ook telefonisch met je nabespreken.
Beschik je over de competenties die we zoeken? Dan maakt een manager van Jeugdbescherming west graag een afspraak met je voor een klikgesprek. Hierop bereiden we je goed voor.
Is er een klik? Dan nemen we in een telefonisch gesprek graag de arbeidsvoorwaarden met je door.
Als alles rond is, sturen we je contract digitaal op. Dit kun je ook digitaal ondertekenen.
Heb je je contract getekend? Gefeliciteerd, welkom bij Jeugdbescherming west! Je krijgt nu toegang tot onze introductieapp. Hierin geven we je stap voor stap de informatie die je nodig hebt om met succes en plezier te starten in jouw nieuwe baan.
Ben jij op zoek naar een uitdagende stageplek, waar je veel kunt leren en een écht verschil kunt maken? Dan horen we graag van je! Ontdek meer over stagelopen bij Jeugdbescherming west.
Maartje van Gerrevink
HR-adviseur