Effectieve communicatie is ontzettend belangrijk in het werk van jeugdbeschermers. Niet alleen met de kinderen, maar ook met de gezinnen waarmee je werkt. Bij Jeugdbescherming west volgen we een gezinsgerichte aanpak (GGA) om blijvende veiligheid voor kinderen voor kinderen te waarborgen. Onze aanpak is gebaseerd op de FFP-methode (Functional Family Parole), die ons helpt om gezinsdynamieken te begrijpen én te doorbreken. Tegelijkertijd helpt de FFP-methode om jeugdbeschermers effectief te communiceren. Wij leggen uit hoe deze methoden bijdragen aan een succesvolle samenwerking met gezinnen! Lees snel verder.
De eerste fase van de FFP-methode richt zich op het verbinden met het gezin en het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Deze fase is essentieel om te begrijpen wat er speelt binnen een gezin en om te kijken welke veranderingen je moet bewerkstelligen. Hierbij is het belangrijk dat je als jeugdbeschermer transparant, respectvol en open communiceert. In deze fase probeer je ook de onveiligheid concreet te benoemen, zodat het hele gezin de situatie erkent en gemotiveerd raakt om samen met jou aan verandering te werken.
Een belangrijke communicatietechniek in deze fase is het gebruik van een relationele focus. Je richt je op de onderlinge verhoudingen in het gezin. Dit doe je zonder partij te kiezen. Alle gezinsleden voelen zich gehoord en je geeft ze de ruimte om actief bij te dragen aan het proces. Het kind wordt altijd als uitgangspunt genomen, en het hele gezin, ouders en andere kinderen in het gezin worden betrokken bij het proces.
In de tweede fase ligt de focus op het samen uitvoeren van het gezinsplan en het wegnemen van barrières die de veiligheid van het kind in de weg staan. Jij voert als jeugdbeschermer de regie. Voortgang wordt regelmatig besproken en geëvalueerd. Communicatie is in deze fase van groot belang; door open en transparant te blijven, kunnen jij het gezin ondersteunen in het maken van goede keuzes voor de lange termijn.
In deze fase draait de FFP-methode om het versterken van de kracht binnen het gezin, en hierbij speelt communicatie met zowel het netwerk van het gezin, als de betrokken hulpverleners een sleutelrol. Het gezin wordt gestimuleerd om actief deel te nemen aan het proces en om zelfstandig verandering door te voeren.
In de laatste fase van de FFP-methode ligt de nadruk op het borgen van de veranderingen van de vorige fases en het waarborgen van veiligheid op de lange termijn. Je gaat regelmatig reflecteren met het gezin en andere betrokkenen. Samen brengen jullie wat er is geleerd in de praktijk en passen jullie toe in verschillende situaties. De communicatie richt zich op het versterken van het vertrouwen en het ondersteunen van het gezin bij het zelfstandig behouden van de gewenste veranderingen.
Er worden concrete afspraken gemaakt over het voortzetten van jouw hulp en het blijven monitoren van de veiligheid. Dit zorgt ervoor dat het gezin in staat is om eventuele terugvallen te herkennen en aan te pakken, en de veiligheid van het kind blijvend te waarborgen.
De FFP-methode is een krachtige tool jou als jeugdbeschermer helpt om effectief te communiceren met de kinderen en gezinnen waarmee je werkt. Door te werken met een relationele focus en een gezinsgericht plan wordt niet alleen de veiligheid gewaarborgd,maar ook duurzame verandering bereikt. Bij Jeugdbescherming west zetten we deze methoden in om samen met gezinnen te zorgen voor een veilige en stabiele toekomst voor kinderen, met als doel: blijvende veiligheid.
Wil jij ook kinderen en gezinnen helpen aan de hand van de FFP en GGA-methoden? Ontdek de mogelijkheden bij Jeugdbescherming west en wordt deel van ons team. Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk onze vacatures en solliciteer direct!
Heb je andere vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder!
Maartje van Gerrevink
HR-adviseur