jeugdbescherming
Terug naar overzicht

De overstap van groepswerker naar jeugdbeschermer: Natasja's ervaringen

Solliciteer nu

Natasja werkte jarenlang als groepswerker op een woongroep met kinderen/jongeren van 8 tot 18 jaar. Ongeveer een halfjaar geleden maakte zij de overstap naar jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming west Zeeland. Ze vertelt je meer over hoe zij deze overstap heeft ervaren en over het traject tot jeugdbeschermer.

Drijfveer voor overstap naar jeugdbeschermer

“Naast mijn werk als groepswerker volgde ik in deeltijd de studie Social Work. Tijdens mijn studie zei mijn coach op school dat de functie jeugdbeschermer echt bij mij paste. Dat was voor mij de drijfveer om te solliciteren bij Jeugdbescherming west. Daarnaast was ik na mijn studie toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn dag als groepswerker was elke dag hetzelfde en ik was de onregelmatige uren in mijn baan ook beu. De uitdaging als jeugdbeschermer trok mij dan ook het meeste aan.”

Omgaan met onvoorspelbaarheid

“Geen één dag is namelijk hetzelfde in het werk als jeugdbeschermer. Je weet vooraf nooit wat je te wachten staat. Er kan ineens een crisis uitbreken, waardoor je direct moet kunnen handelen. Je moet dus wel echt met onvoorspelbaarheid kunnen omgaan, maar ik houd zelf van die afwisseling. Je werkt voornamelijk tijdens kantoortijden, wat ik ook fijn vind. Wel hebben we soms een bereikbaarheidsdienst. Dan moet je ook buiten kantoortijden bereikbaar zijn voor crisissituaties. Dat komt niet vaak voor en bij Jeugdbescherming west hoef je dat het eerste jaar ook nog niet te doen.” 

 

pleegkind lachend

Heb jij het in je?

Doe nu de test en kom erachter of er een echte jeugdbeschermer in jou schuilt.

Doe de test

Warm welkom

“Nadat ik door mijn studiecoach werd gewezen op de functie van jeugdbeschermer, ben ik gaan solliciteren. Er was meteen een goede klik met Jeugdbescherming west. Na een meeloopdag ben ik aangenomen en ik voelde me gelijk thuis in het team. Er was een enorm warm welkom en ik kan altijd bij iedereen terecht voor vragen. Een nieuwe baan beginnen is altijd spannend, maar de sfeer bij Jeugdbescherming west was meteen goed en ik heb absoluut niet het gevoel dat ik in het diepe ben gegooid.” 

In je eigen tempo

“Ik merk dat ik dan ook echt de tijd krijg om te wennen en mijn eigen tempo mag aangeven. Als je op je max zit, is het ook goed. Je caseload wordt ook echt opgebouwd op basis van jouw tempo. En er wordt ook gekeken welke case bij mij past als persoon. Ik heb nu na ongeveer 7 maanden 8 cases van de 14. Het duurde bij mij een paar maanden voordat ik zelfstandig een eigen case deed. Daarvoor liep ik vooral mee met mijn werkcoach. Mijn coach deed dan bijvoorbeeld het woord bij huisbezoeken en ik keek vooral hoe zij dat aanpakte. Daar leerde ik heel veel van. Hetzelfde geldt voor rechtszittingen. Inmiddels doe ik wel zelfstandig huisbezoeken, maar bij rechtszittingen gaat er altijd iemand mee. En als ik wil dat er iemand meegaat met een huisbezoek kan ik dat altijd aangeven.” 

pleeggezin ondersteunen
pleegkind op bank

‘Je staat er niet alleen voor’

 “Natuurlijk ervaar ik moeilijkheden. Zo merkte ik dat ik mezelf echt tegenkwam. Ook weerstand van ouders vind ik best lastig. Ik wil graag iedereen tevreden houden, maar dat gaat niet altijd. Soms neem ik problemen ook mee naar huis. Maar ik heb het gevoel dat mijn team me echt beschermt, bijvoorbeeld door te praten over de problemen die ik lastiger kan loslaten. Daarnaast zit ik ook regelmatig met mijn werkcoach om te bespreken waar ik tegenaan loop. Ook zijn er intern en extern mensen waar je altijd mee kunt praten. Je staat er nooit alleen voor.”

Als jeugdbeschermer werk je aan verschillende cases. Per case begeleid je een gezin, waarvoor je onder andere doelstellingen opstelt, bijstelt en rapporteert. Een jeugdbeschermer heeft ongeveer 14 cases in totaal. Als je bij Jeugdbescherming west komt te werken, bouw je je cases langzaam op, de zogenoemde caseload. 

Overgang van groepswerker naar jeugdbeschermer

“Ook in de overgang van mijn vorige functie naar jeugdbeschermer liep ik soms tegen moeilijkheden aan. Eerst was ik hulpverlener, als jeugdbeschermer niet meer. Ik sta nu veel verder van de jongeren af. Het is eigenlijk een stuk zakelijker dan mijn vorige functie. Dat vond ik in het begin lastig, maar het lukt steeds beter om mijn plek te vinden. Het samenwerken met verschillende instanties en hulpverleners, zoals scholen, de politie en ambulante hulpverleners vind ik heel leuk om te doen! Met elkaar help je het gezin, ieder vanuit zijn eigen expertise.” 

jeugdzorg
Jeugdbeschermer aan het werk

Vaardigheden vanuit groepswerker

“Ondanks de overgang van groepswerker naar jeugdbeschermer neem ik zeker vaardigheden mee vanuit mijn vorige functies. Bijvoorbeeld hoe je gesprekken moet voeren en hoe je jezelf moet opstellen in die gesprekken.”

 

Intern en extern zijn er altijd mensen waar je mee kunt praten. Je staat er nooit alleen voor. 

Leren in de praktijk

“En ik heb ook veel in de praktijk geleerd. Zo komt er ook een juridisch stuk kijken bij deze functie. Onder andere door de vakgerichte trainingen en het meekijken met collega’s ga ik steeds beter mijn weg vinden in het juridische kader. Andere trainingen die ik kreeg bij Jeugdbescherming west gingen bijvoorbeeld over kindermishandeling en seksueel misbruik. Hoe herken je dit, maar ook hoe ga je daarmee om als je het tegenkomt.” 

Mooi werk

“Ik vind jeugdbeschermer zijn ontzettend mooi werk. En als je denkt dat het vak jeugdbeschermer je wat lijkt, moet je naar mijn mening zeker solliciteren. Je wordt niet in het diepe gegooid, er wordt echt rekening gehouden met jouw tempo en het is niet erg om fouten te maken. Ik denk altijd maar zo: iedereen is ergens begonnen. En elke taak die ik moet uitvoeren die ik spannend vind, is goed voor mijn ontwikkeling.” 

gesprek jeugdopvang