jeugdbescherming west
Terug naar overzicht

Ondersteuner centrale cliëntenraad

Solliciteer nu

Ondersteuner centrale cliëntenraad (6 uur per week)

 

Ieder kind blijvend veilig, dat is onze opdracht. Wil jij daaraan bijdragen?

Jeugdbescherming west is op zoek naar een ondersteuner voor de centrale cliëntenraad (ondersteuner CCR) voor 6 uur per week Ervaring in de sector jeugdzorg is niet noodzakelijk, maar wel een pré.

Wie zijn wij?

Jeugdbescherming west is een zogenaamde gecertificeerde instelling. Dat betekent dat we, in opdracht van gemeenten in de regio Haaglanden, Zuid-Holland en Zeeland, maatregelen op het gebied van jeugdbescherming en jeugdreclassering uitvoeren.

Het is belangrijk dat kinderen veilig kunnen opgroeien. Meestal kunnen ouders daar zelf voor zorgen, maar soms lukt dat even niet. Wij komen in beeld als er zorgen zijn over veiligheid van kinderen. Wij begeleiden kinderen en jongeren, hun ouders en andere betrokkenen om te voorkomen dat situaties verder escaleren. Ook helpen we jongeren die in aanraking zijn geweest met politie of justitie bij het vinden van een plek in de maatschappij en het voorkomen van nieuw crimineel gedrag. 

Wat ga je doen?

Als ondersteuner CCR heb je een coachende, adviserende, coördinerende, faciliterende en ondersteunende taak. Je biedt beleidsinhoudelijke en operationele ondersteuning aan de raad. De ondersteuner CCR valt onder de directe aansturing van de bestuurssecretaris.

De ondersteuner CCR heeft een breed takenpakket, uiteenlopende werkzaamheden en voelt zich thuis in het bespreken van belangrijke onderwerpen ongeacht met wie.

Meer concreet betekent dit het volgende:

 • Je volgt het organisatiebeleid en draagt zorg dat de cliëntenraad tijdig aangehaakt wordt bij de beleidsvorming.
 • Je signaleert overige onderwerpen, die gegeven het (ongevraagd) advies- en instemmingsrecht, van belang zijn voor de cliëntenraad en draagt ervoor zorg dat de raden tijdig worden aangehaakt.
 • Je informeert de leden over hun rechten en mogelijkheden.
 • Je ondersteunt de cliëntenraad bij het opstellen van een jaarplan, begroting, jaarverslag en ‘zelf’evaluatie. Je draagt zorg voor de afstemming met het jaarplan van de organisatie.
 • Je zet je in voor de binding van de raadsleden onderling en de continuering van het raadswerk (waaronder ondersteuning bij werving en selectie van nieuwe leden).
 • Je adviseert/coacht de leden in hun manier van werken, overleggen, besluitvorming, communicatie en vergadertechniek.
 • Je stimuleert de bewustwording van de medezeggenschap van de achterban en om de benodigde activiteiten (conform jaarplan) te voltooien.
 • Je coacht bij de volgende werkzaamheden en indien er geen raadslid beschikbaar is voor deze taak, neem jij deze waar;

v  Het organiseren va de (overleg)vergaderingen (o.a. planning, ruimten, verzending vergaderstukken, archivering).

v  Notuleren van de vergaderingen en het bijhouden van de actie- en besluitenlijst.

v  Voorbereiding van de behandeling van inhoudelijke thema’s en je stelt desgewenst conceptadviezen op.

v  Het onderhouden van contact met de organisatie (managers en bestuur) en de achterban.

De communicatie van de raad

De ondersteuner CCR heeft een onafhankelijk positie. Dit betekent dat de ondersteuner niet meebeslist en niet optreedt als woordvoerder van de raad naar de organisatie of derden. Tevens bemiddelt de ondersteuner niet bij individuele klachten van cliënten.

Wat heb jij te bieden?

 • Je hebt een afgeronde HBO-opleiding.
 • Je hebt kennis van cliëntenrechten of bent bereid je deze eigen te maken.
 • Je kunt omgaan met een vertrouwensfunctie en beheerst gespreks- en onderhandelingstechnieken.
 • Je kunt fungeren als tussenpersoon tussen cliëntenraad en organisatie en weet hierbij de onafhankelijke positie van ondersteuner te waarborgen.
 • Je hebt oog voor bestuurlijke verhoudingen met name in relatie tot medezeggenschap en de positie van de cliëntenraad.
 • Ervaring met het inrichten van informele- of formele medezeggenschap is een pré.
 • Kennis en ervaring in de maatschappelijke organisatie en/of jeugdzorginstelling is een pré.
 • Je werkdagen worden in overleg afgestemd, maar betreffen in ieder geval de momenten dat de CCR vergadert. Dit kan ook in de avonduren zijn. Je bent dus bereid om ook in de avond te vergaderen.

Wat bieden wij jou?

 • Een dienstverband of als ZZP’er;
 • In geval van dienstverband een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en bij goed functioneren na één jaar omzetting naar een vast dienstverband; (als je nu een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij Jeugdbescherming west hebt dan behoud je deze);
 • Salariëring conform de cao Jeugdzorg in schaal 8, maximaal € 4.223,16 euro bruto per maand bij een 36-urige werkweek;  
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, een NS-businesscard, een fietsplan, opname in het pensioenfonds Zorg & Welzijn en diverse collectiviteitkortingen op verzekeringen
 • Wij faciliteren tijd- en plaats onafhankelijk werken aan al onze medewerkers.

Informatie en sollicitatie:

Je kunt solliciteren tot 1 juli 2024

Start functie: uiterlijk per 1 september 2024

Ben je al werkzaam bij Jeugdbescherming west en overweeg je een overstap naar deze functie? We nodigen je uit om je eigen teammanager hierover tijdig te informeren. We adviseren je altijd het gesprek te blijven voeren over je ambitie en zo samen de doorgroeimogelijkheden binnen Jeugdbescherming west te verkennen.

De gesprekken vinden plaats op 4 juli in de middag. Alle gesprekken zijn in de op ons kantoor in Dordrecht.

Een assessment door een extern bureau en (interne) referentiecheck kan onderdeel uitmaken van deze selectieprocedure.  

De vacature wordt intern en extern gelijktijdig uitgezet Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de interne kandidaat.

Als medewerker bij Jeugdbescherming west werk je met cliënten, en vertrouwelijke gegevens. Daarom vindt aanstelling plaats onder voorbehoud van het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).  

Meer informatie? 

Heb je naar aanleiding van deze vacature nog vragen? Neem dan contact op met de hrdesk, via hrdesk@jeugdbeschermingwest.nl

Heb je interesse in deze functie? Stuur dan je CV en motivatiebrief ter attentie van Lut Leijs, voorzitter centrale cliëntenraad Jeugdbescherming west

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

 

jeugdbeschermers

Benieuwd hoe andere jeugdbeschermers hun werk ervaren?

Ontdek hun verhalen en ervaringen.

Lees meer

Solliciteer

Sollicitatieprocedure voor ervaren jeugdbeschermers

Kennismakingsgesprek

Tijdens de eerste kennismaking toetsen we of je een realistisch beeld hebt van de functie, en kijken we naar jouw persoonlijkheid: wat zijn je sterke punten en wat zijn je valkuilen? Het kan zijn dat we je een casus voorleggen: een realistische werksituatie die je in de praktijk kunt tegenkomen.

Assessment (online)
Klikgesprek met manager
Arbeidsvoorwaardengesprek
Contract
Toegang tot de introductieapp